Regen en sneeuw? Zo val je niet!

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Bij sneeuw kan men snel vallen en dus ga je liever niet naar buiten!? Wij geven je tips om op beide benen te blijven staan!

Bij sneeuw kan men snel vallen en dus ga je liever niet naar buiten!? De frisse winterlucht is nochtans erg gezond!

Zorg voor schoeisel dat is aangepast aan de natte en gladde omstandigheden. Draag bij voorkeur geen suède schoenen of laarzen; het vocht wordt hier gemakkelijker opgenomen waardoor je sneller natte of koude voeten krijgt. Zorg er ook voor dat je schoenen goed passen, dat u er niet uitslipt en dat u de veters, gespen of bandjes goed vastmaakt.

Maar het meest belangrijke deel van jouw schoen of laars in de winter is natuurlijk de zool. Deze moet een goede grip hebben op de weg.

Deze zolen moet je vermijden, want die worden glad bij nat weer, sneeuw of ijzel:

1. Schoenen met leren of nylon (glad kunststof) zolen; leer neemt het vocht op en wordt glad en kunststof heeft meestal een erg glad oppervlakte. 2. Schoenen die pas verzoold zijn, zijn extra glad. 3. Schoenen met een zgn. crêpe zool; crêpe is gemaakt van natuurrubber en wordt glad bij vocht en sneeuw en spekglad als het in aanraking komt met olie of benzine. 4. Schoenen met hoge hakken, ook als deze van rubber zijn, hebben onvoldoende grip en geven weinig stabiliteit. De meest praktische zolen zijn geribbelde zolen of zolen met een klein profiel. Je kan je schoenen met gladde zolen door de schoenmaker laten voorzien van een rubberen antislip beschermzool. De kan over de bestaande zool worden geplakt, waarbij de schoenmaker eerst een deel van de zool wegschuurt om deze niet te dik te laten worden.

Er zijn natuurlijk ook andere, minder dure of ingrijpende oplossingen, die je zelf kan organiseren: Plak antislipband of noppen, zoals wel worden gebruikt in het bad of de douchecabine, op enkele plaatsen onder de zool; vervang deze als ze versleten zijn. Of ga met schuurpapier even over je gladde zolen. Ook dat helpt al!