Recepten Vlaamse streekgerechten

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

De smaak van lokale pensen, de geur van Aalsterse vlaaien of het geheim van de zoete cuberdons; fiftytoo loodst je door de streekgerechten!

Wil jij graag wat meer typische Vlaamse gerechten op tafel brengen? Vlaanderen is een streek die rijk is aan specifieke streekgebonden lekkernijen; van visgerechten aan de kust tot witloof op z’n Vlaams.

Ben je op zoek naar de recepten voor al die Vlaamse gerechten, met wat achtergrondinformatie als dat kan? Dan zit je goed op de website streekproducten.be

Op deze website worden niet alleen honderden streekgerechten met recept besproken, je vindt er ook filmpjes met achtergrondinformatie en leuke weetjes over typische Vlaamse gerechten.

Wist je trouwens dat deze streekproducten beschermd erfgoed zijn? Het Vlaams Steunpunt Streekproducten organiseert de erkenningen op Vlaams niveau en ondersteunt de aanvragen voor een Europese erkenning. Het is zowel een aanspreekpunt als een informatiecentrum. Zowel producenten, consumenten, pers, overheden als scholen kunnen beroep doen op de opgebouwde knowhow en het uitgebreide netwerk.

Wanneer is een product een beschermd streekproduct?

- Zij worden bereid met grondstoffen uit de streek. Soms zijn de streekeigen grondstoffen niet meer voldoende voorradig, denk maar aan mosterdzaad of boekweit, en moeten dan ook ingevoerd worden. Traditionele bereidingen met uitheemse ingrediënten zoals amandelen, cacao, koffiebonen, specerijen, ... komen ook in aanmerking.

- Deze producten worden door de lokale bevolking of door een breder publiek aanvaard als een traditioneel streekeigen product. Europa spreekt van producten met een faam. Zulke producten zijn dan meestal ingeburgerd door traditionele naamgeving, vorm, gebruiken, ...

- Traditionele streekproducten worden naar ambachtelijke wijze vervaardigd volgens de streektraditie. Productiemethodes evolueren, er worden hogere eisen gesteld, maar de producenten kiezen er wel voor om typische handelingen te behouden.

- De traditionele streekproducten worden bereid in hun streek van oorsprong. Soms is het moeilijk om de productie van een streekproduct in de streek te behouden, de producenten met een Vlaams of Europees erkend product kiezen echter voor een productie in eigen streek.

- Traditie betekent een langdurige of historische bekendheid als streekspecialiteit. Om erkend te worden moeten producten minimaal 25 jaar bestaan. Indien een oude bereidingswijze terug opgenomen wordt, bijvoorbeeld bij de ontdekking van een vergeten bierrecept, kan dit product ook naar een erkenning dingen.