Reanimeren met een defribillator; hoe, wat, wanneer?

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Het komt veelvuldig voor dat mensen angstig zijn om te beginnen met reanimeren. Maar wat kan je uiteindelijk fout doen?

Je ziet ze tegenwoordig overal op publieke plaatsen en evenementen, een AED of automatische defibrillator. Weet jij hoe je zo’n toestel gebruikt om een leven te redden? Door helemaal niets te doen verkleinen de overlevingskansen van het slachtoffer met de minuut.

Wat is een AED?

Een automatisch externe defibrillator of AED is een draagbaar toestel dat een elektrische schok aan het hart toedient bij levensbedreigende hartritmestoornissen. De AED analyseert het hartritme van het slachtoffer en bepaalt automatisch of een stroomstoot het slachtoffer kan helpen.

Het AED-toestel geeft gesproken instructies. Het leidt de hulpverlener door de reanimatie tot professionele hulpverleners het van hem overnemen.

Het toestel bepaalt volledig autonoom of een elektrische schok het slachtoffer kan helpen. Kan een schok niet helpen, dan schokt het toestel niet. Het is dus onmogelijk om het toestel verkeerd of onnodig te gebruiken.

Een AED is heel eenvoudig te bedienen. Iedereen kan binnen een paar uur leren reanimeren en omgaan met een AED.

De AED is een belangrijk apparaat bij de eerste hulp na een hartaanval, maar vervangt niet de gewone reanimatie. Die is nog altijd nodig om zuurstof toe te dienen en rond te sturen, anders raken de hersenen beschadigd. Ook om de tijd te overbruggen tot de AED er is, is reanimatie nodig. Een AED is een dus een hulpmiddel bij de reanimatie, het kan reanimatie in geen geval vervangen of overbodig maken.

Een AED snel leren gebruiken

Het Belgische Healthlab.tv laat je in filmpjes zien hoe je zo’n defibrillator gebruikt.

Reanimeren kan je leren

Wil je liever echt zien hoe een hartdefibrillator gebruikt wordt en het zelf eens bekijken? Kijk dan even naar de activiteiten in je gemeente.

De gemeente Zandhoven bijvoorbeeld organiseert in elke deelgemeente een mini-opleiding reanimatie met AED. Natuurlijk krijg je ook de kans om zelf te oefenen zodat je het reanimeren in de vingers krijgt en de volgende keer niet hoeft te aarzelen om iemand te helpen!

De opleidingen worden gegeven door vrijwilligers van Het Vlaamse Kruis op verschillende locaties. Er wordt niet gewerkt met afspraken of vaste uren, maar er kan gewoon binnengelopen worden. De gemeente Zandhoven wil de opleiding ook bewust laagdrempelig houden. Je hoeft geen examen af te leggen en deelnemen is gratis.