Pure chocolade tegen hartaanvallen

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Er zijn onderzoeken waarvan we de resultaten graag lezen! Zoals onderzoeken die de goede kwaliteiten van chocolade in de kijker zetten...

Elke dag pure chocolade

Wie 10 jaar lang dagelijks een reep pure chocolade eet loopt minder risico op hartaanvallen en beroertes. Je moet dan wel heel donkere chocolade eten, met minstens 70 procent cacao.

Dat is de conclusie van een onderzoek van de Australische Monash University, waarbij 2013 mensen opgevolgd werden. De onderzoekers voorspellen dat - over 10 jaar gerekend - de dagelijkse consumptie van pure chocolade zo’n 70 niet-fatale en 15 fatale cardiovasculaire aandoeningen kan voorkomen per 10.000 personen. 


Een lekker alternatief voor medicatie


Volgens de onderzoekers kan donkere chocola een alternatief zijn voor hartmedicatie, of tenminste een aanvulling. Wordt dat dan chocolade op doktersvoorschrift!? De meeste mensen zullen de keuze tussen pillen en chocolade snel kunnen maken!

Maar zo rooskleurig is het natuurlijk niet. Veel chocolade eten maakt ook dik, wat juist weer kan leiden tot hart- en vaatziekten. De onderzoekers adviseren dan ook om het chocoladedieet te combineren met voldoende beweging.Met dank aan de flavonoïden


Chocola dankt zijn voordelen aan de flavonoïden in de cacao. Flavonoïden zijn krachtige antioxidanten. Ze verwijden de bloedvaten, waardoor de bloeddruk daalt. Ook groene thee en felgekleurd fruit zoals bosbessen en rode appels hebben hetzelfde effect.

Volgens de onderzoekers zou je dankzij pure chocolade verrijkt met extra flavonoïden de gunstige gezondheidseffecten al kunnen halen met minder dan één reep chocolade per dag.