Prostaatkanker

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Prostaatkanker is de meest voorkomende kanker bij mannen en de 2de doodsoorzaak. Daarom kunnen we dus beter voorkomen dan genezen!

Hoe vroeger prostaatkanker opgespoord wordt, hoe beter het behandeld kan worden. De cijfers spreken voor zich. 95% van de prostaatkankers die vroegtijdig opgespoord worden, kunnen genezen worden.

Prostaatkanker

De prostaat is een klier die bij de man vlak onder de blaasuitgang en om de plasbuis heen ligt. De prostaat is ongeveer zo groot als een walnoot of kastanje.

De prostaat zorgt voor de verplaatsing van de zaadcellen bij het klaarkomen. Vanuit de teelballen worden de zaadcellen naar de prostaat gepompt, daar worden ze vermengd met het prostaatvocht. Prostaatkanker verschijnt meestal discreet en lokaal en ontwikkelt zich vanuit de prostaatcellen.

Risicofactoren prostaatkanker

Dit zijn een aantal risicofactoren voor prostaatkanker:

- leeftijd : het risico op prostaatkanker verhoogt met de leeftijd, het is zelfs ongewoon om prostaatkanker te krijgen voor je 50-ste
- familieleden die prostaatkanker hebben of hebben gehad
- voeding : een voeding die te veel vetten bevat (vooral dierlijke vetten) zou deze kanker in de hand werken
- te weinig beweging en BMI (Body Mass Index): het is belangrijk om regelmatig te bewegen en het risico op prostaatkanker is hoger bij personen waarvan het BMI boven het gemiddelde ligt.

Symptomen van prostaatkanker

In het begin zijn er geen symptomen in geval van prostaatkanker maar na een tijdje zijn er wel een aantal signalen die een belletje moeten doen rinkelen. Als je die symptomen vaststelt, ga dan naar een arts:

- je moet steeds vaker plassen (vooral ’s nachts)
- zodra je de behoefte voelt om te plassen, kan je niet wachten
- je hebt moeilijkheden om te plassen of je kan niet meer plassen
- je hebt pijn of een brandend gevoel bij het urineren
- je hebt weinig kracht bij het urineren
- er zit bloed in je urine of sperma
- pijnlijke ejaculatie
- pijn in de onderrug, heupen of billen
- je hebt het gevoel dat je blaas niet leeg maakt

Hoe vroeger prostaatkanker wordt opgespoord, hoe hoger de kans is om te genezen. De behandeling is in dat geval trouwens minder zwaar. Weer daarom voorzichtig en raadpleeg je arts als je last hebt van 1 van bovenstaande symptomen.

Voorzorgsmaatreglen

Een kanker voorkomen is niet echt mogelijk maar je kan wel het risico verkleinen door de volgende tips te volgen:

- vermijd voeding die rijk is aan dierlijke vetten (boter, vette kaas, vet rood vlees)
- eet regelmatig vette vis
- eet veel groeten (vooral tomaten) en fruit (bv. watermeloen)
- drink rode wijn (tussen 4 à 7 glazen per week)
- Laat je testen!

Opsporing van prostaatkanker

Aan alle mannen van boven de 50 wordt aangeraden om zich te laten testen, zelfs zonder ook maar enig symptoom vast te stellen. Als prostaatkanker in je familie voorkomt, is het best om deze test al vanaf 45 jaar uit te voeren.

De testen gebeuren in 3 stappen nadat de arts je een paar vragen heeft gesteld over je profiel:

Manueel rectaal onderzoek

Een arts brengt een vinger met glijmiddel in de aars (rectum) en voelt aan de prostaat. Hij voelt of de prostaat vergroot of verzacht is. Dit is een onderzoek waar veel mannen tegenop zien maar het is snel achter de rug.

Prostaat antigeen

De prostaat maakt een proteïne aan, PSA genaamd. Dit kan gemeten worden met een bloedtest. Indien de PSA waarden hoog zijn, dan is het risico op prostaatkanker hoog. Een vergrote prostaat kan ook hogere PSA waarden in de hand werken.

Echografie

Als prostaatkanker in de familie zit of als er symptomen zijn, kunnen bijkomende onderzoeken worden uitgevoerd zoals een echografie.