Proef met verwarmde fietspaden in Nederland

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Nederland krijgt mogelijk verwarmde fietspaden. Dit heeft de krant De Telegraaf dinsdag gemeld. Dergelijke fietspaden zijn veiliger doordat (snor)fietsers geen last meer hebben van gladheid door sneeuw en ijzel.

Binnenkort beginnen bij Zutphen en in de provincie Utrecht proeven met stukken verwarmd fietspad.

Advies- en ingenieursbureau Tauw bestudeert de mogelijkheden van de verwarmde fietspaden met behulp van de WKO-techniek (’Warmte Koude Opslag’). Die wordt al toegepast bij verwarming en koeling van gebouwen, zegt De Telegraaf. "Met behulp van een zogeheten ’asfaltcollector’ in het wegdek kan de warmte die in zomer wordt opgeslagen in de ondergrond in de winter weer worden afgegeven, en omgekeerd. Met als resultaat: koeler asfalt in de zomer en dus warmer asfalt in de winter", legt projectleider Marcel Boerefijn van Tauw uit.

In de toekomst kunnen mogelijk ook voetpaden volgens deze techniek ijsvrij blijven.

Het verwarmen van fietspaden zou uiteindelijk ook goedkoper zijn dan strooien, meent Boerefijn. Hij rekende De Telegraaf voor dat de aanleg van een verwarmd fietspad 20.000 tot 40.000 euro per km kost, ongeveer evenveel als opnieuw asfalteren na het werken met strooizout.

Bovendien zijn er minder ongevallengerelateerde kosten - nu jaarlijks 7.000 ongevallen op de 35.000 km fietspaden in Nederland - en gaan meer mensen de fiets nemen in plaats van de auto.

Veilig Verkeer Nederland (VVN) en de Fietsersbond zijn enthousiast. Zij hopen dat de proeven resulteren in honderden kilometers ijsvrije fietspaden, aldus de krant.

Voor 16,5 miljoen inwoners van Nederland zijn er 18 miljoen fietsen.

Bron: Belga