Proef de kiwibes

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Sinds kort ligt de Belgische kiwibes op grote schaal in de winkelrekken. Deze kleine variant van de kiwi heeft een dunne, haarloze schil die je mee op mag eten. De schil is er in diverse kleuren: groen, geel en zelfs paars. Net zoals de gewone kiwi is de kiwibes rijk aan vitamine C en mineralen als calcium, magnesium en mangaan. Bovendien is deze nieuwe fruitsoort een anti-oxidantenbom.

Ook leuk om te weten: kiwibessen zijn gemakkelijk te kweken in warme, beschutte tuinen. In tegenstelling tot de klassieke kiwi, die een warm klimaat nodig heeft, kan de kiwibes ook bij ons in openlucht worden geteeld. Het zijn mooie klim- en leiplanten aan een zonnige pergola of muur, en ze zijn weinig vatbaar voor ziekten. Van half september tot oktober kan je de rijpe bessen plukken.

Deze nieuwe vrucht is het resultaat van vier jaar onderzoek door de faculteit Toegepaste Bio-ingenieurswetenschappen van Hogeschool Gent, in samenwerking met Veiling Hoogstraten en het bestuur van de provincie Oost-Vlaanderen. In 2009 werd de kiwibes voor het eerst voorgesteld.