Probiotica. Wat is dat?

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Iedereen heeft het erover en vast iedereen blijkt het te nemen; probiotica. Maar wat is het eigenlijk? En heb jij dat ook nodig?

Door het gebruik van antibiotica, kunstmatige toevoegingen, suikers en medicatie kan de darmflora gaan verschuiven, veranderen en aangetast worden met alle gevolgen van dien. Een gezonde darmflora heeft dan ook een directe relatie met een goed immuunsysteem.

Wat is nu een goede darmflora?

Geen krampen, geen of nauwelijks winderigheid, geen diarree of verstopping maar dagelijkse stoelgang, waarbij de ontlasting een mooie vorm heeft (worst of een dikke sigaar). Zijn deze kenmerken er niet, dan weet u dat uw darmflora niet in orde is.

Probiotica bevat darmbacteriën die ‘vriendelijk’ zijn voor het menselijk lichaam. Na ongeveer 30 minuten worden de bacteriesporen een bacterie. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de bacterien ervoor zorgen dat mineralen en vitamines beter opgenomen worden.

Probiotica zijn gunstige bacteriestammen die een goede darmflora bevorderen. Dit is belangrijk voor de spijsvertering en de weerstand. Een probioticum kan helpen voor je stoelgang, omdat het je darmbewegingen reguleert. Het helpt de ontlasting dikker te maken of juist zachter.

We consumeren grote hoeveelheden bacteriën in voedsel in de vorm van gefermenteerde voeding als bier, kaas of yoghurt.

Probiotica voor senioren

Bij senioren kan de stoelgang en darmwerking veranderen, bijvoorbeeld als gevolg van medicatie. Probiotica kunnen in veel gevallen een goede ondersteuning voor de darmen zijn. Ook wanneer je op reis bent, eet je vaak anders en word je blootgesteld aan andere bacteriën dan je lichaam gewend is. Een probioticum kan dan helpen voor een natuurlijke ontlasting.

De opbouw en samenstelling van de darmflora wordt onder meer bepaald door ons voedingspatroon en onze leefwijze. Kies daarom altijd voor probiotica die bij je leeftijd en levensstijl passen. Zuigelingen hebben bijvoorbeeld een andere samenstelling van de darmflora dan volwassenen.