Preventie van diabetes type 2

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Wat is diabetes?

Diabetes is een chronische, niet-geneesbare aandoening.

Bij diabetes produceert het lichaam onvoldoende insuline of is het lichaam ongevoelig voor het effect van insuline. Hierdoor kan suiker vanuit de voeding onvoldoende opgenomen worden in de verschillende cellen om daar als energiebron te dienen. Daardoor ontstaat een verhoging van het bloedsuikergehalte (hyperglycemie). En samen met een hyperglycemie zien we vaak stoornissen in de bloedvetten (cholesterol) en de bloeddruk. Het is een van de meest frequent voorkomende chronische ziekten van onze samenleving.

Soorten diabetes

- Diabetes type 1

Diabetes type 1 heette vroeger ook wel ’jeugddiabetes’, maar je kunt het op alle leeftijden krijgen. Het wordt veroorzaakt door het eigen afweersysteem. Eén op de tien mensen met diabetes heeft diabetes type 1.

- Diabetes type 2

Vroeger kregen vooral oudere mensen diabetes type 2. Daarom heette het ’ouderdomssuiker’. Maar nu krijgen ook steeds meer jonge mensen het, zelfs kinderen. Dus gebruiken we liever de naam diabetes type 2. Dit is de meest voorkomende soort diabetes. Negen van de tien mensen met diabetes hebben diabetes type 2.

Het gebeurt vaak dat mensen al een paar jaar diabetes type 2 hebben voordat het ontdekt wordt. Want veel klachten zijn vaag, waardoor je nauwelijks merkt dat er wat aan de hand is. Daarom is het goed dat er steeds meer aandacht is voor diabetes. Dan wordt het ook eerder ontdekt.

Bij diabetes type 2 kan het lichaam de bloedsuiker niet meer goed regelen. Doordat er te weinig van het hormoon insuline in het lichaam is. Bovendien reageert het lichaam niet meer goed op insuline. Dat heet ongevoeligheid voor insuline, het medische woord is insulineresistentie.

Zonder goed werkende insuline kan het lichaam niet genoeg suiker uit het bloed halen. De bloedsuikerspiegel blijft dan te hoog. Ook zijn cholesterol en bloeddruk vaak te hoog.

Diabetes type 2 : risicofactoren

Wie gezond leeft, heeft minder kans op diabetes type 2. Toch kan niet iedereen er wat aan doen dat hij diabetes type 2 heeft. Er zijn ook dunne mensen die altijd gezond leven en die toch diabetes type 2 krijgen. We kennen nog niet alle oorzaken voor diabetes type 2. Wel is duidelijk dat er een aantal risicofactoren zijn:
- Leeftijd
- Stress
- Een hoog BMI (overgewicht, obesitas)
- Een laag gehalte “goede” cholesterol HDL
- Te hoge bloeddruk

Diabetes type 2 voorkomen

1. Voorkom overgewicht

Vooral vet rondom de buik is belangrijk te voorkomen of aan te pakken. Probeer verder het aantal calorieën dat je dagelijks gebruikt in de gaten te houden en langzaam af te vallen als je te zwaar bent. Iedere kilo minder overgewicht helpt om diabetes te voorkomen.

2. Beweeg voldoende

Intensief sporten is goed, maar iedere dag een stevige wandeling of fietstocht van ongeveer 30 minuten vermindert de kans op diabetes type 2 ook al aanzienlijk.

3. Eet regelmatig

Vermijd de tussendoortjes. Hiervan komen we ongemerkt aan; ze bestaan bovendien vaak uit ongezond vet (snacks) en bevatten daarnaast veel suiker (koekjes, gebak, chocola etc.).

4. Let op je voeding
- Eet vooral veel vezels (volkoren producten), vis, groenten en fruit.
- Vermijd de zogenaamde snelle koolhydraten: suiker en zetmeel. Zij verhogen de bloedsuikerspiegel te snel, zie de uitleg hieronder.
- Eet zo min mogelijk verzadigd dierlijk vet (boter, vette kaas, vet vlees) en transvetten (veelal gefrituurd voedsel).