Premenopauze herkennen

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Iedere vrouw kent hormonale schommelingen die overeenkomen met de verschillende fases van het leven. Een van die fases is de premenopauze die volgt op de vruchtbaarheidsperiode en voorafgaat aan de menopauze. De premenopauze wordt gekenmerkt door een hormonale wanorde die aan de oorsprong ligt van heel wat ongemakken.

Hoe premenopauze opsporen? Is een anticonceptiemiddel nog nodig? Kunnen de symptomen behandeld worden? Fiftytoo beantwoordt al deze vragen.

Menopauze en premenopauze

De menopauze verschijnt op het moment dat de activiteit van de eierstokken wordt stopgezet. Dat wil zeggen dat de voortplantingshormonen, oestrogeen en progesteron niet meer geproduceerd worden. Het symptoom hiervan is het verdwijnen van de menstruaties (12 maanden zonder maandstonden).

De premenopauze is de periode die hieraan voorafgaat. In deze overgangsperiode wordt het hormonale evenwicht helemaal overhoop gegooid. Het niveau van oestrogenen en progesteron gaat schommelen waardoor heel wat ongemakken kunnen ontstaan.

De premenopauze begint ongeveer op de leeftijd van 47 jaar en duurt ongeveer 5 jaar.

Symptomen van de premenopauze

Verschillende symptomen kunnen wijzen op het begin van de premenopauze:

- Maandstonden : Vaak worden de maandstonden heviger of krijg je ze vaker of net minder vaak.
- Premenstrueel syndroom: De lichamelijke en emotionele symptomen die voorafgaan aan de regels worden benadrukt: vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn, gevoelige borsten, irriteerbaarheid,…
- Opgeblazen gevoel en krampen
- Schommelingen in het humeur
- Slaapproblemen
- Opvliegers (aan het einde van premenopauze)

Maak je niet ongerust. Bijna alle vrouwen kennen deze symptomen maar ze zijn gelukkig van voorbijgaande aard.

Anticonceptie

In de overgangsperiode bestaat nog altijd een risico op zwangerschap. Het is belangrijk om een anticonceptiemiddel te blijven nemen.

Om te weten wanneer de premenopauze overgaat in menopauze, is het wel raadzaam om de pil te vervangen door een ander anticonceptiemiddel. Je gynaecoloog kan je indien nodig raad geven.

Medische opvolging

Als je nog niet af te rekenen krijgt met symptomen van premenopauze, is het voldoende om 1 keer per jaar op controle te gaan bij je gynaecoloog. Als je veel last hebt van de symptomen, kan je best regelmatiger naar je arts gaan.

Een tip: hou in je agenda een dagboek bij met de symptomen, zo kan je arts je de meest efficiënte behandeling voorstellen.