Positieve mensen leven langer

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Wetenschappelijk bewezen; een positieve kijk op het leven laat je langer leven!

De meeste mensen gaan ervan uit dat positief denken gewoon iets is dat we doen om onze doelen te bereiken, of zelfs moeilijke tijden door te komen. Maar een boel van opwindend onderzoek heeft aangetoond dat houding onze gezondheid beïnvloedt; dat een positieve houding enkele jaren aan ons leven kan toevoegen.

In een onderzoek aan de Carnegie Mellon University kregen 193 gezonde vrijwilligers tussen de 18 en 55 jaar neusdruppels met een verkoudheids- of griepvirus.

Deelnemers waren al beoordeeld over hun positieve of negatieve levensstijl - of ze de neiging hadden om positieve emoties te ervaren, zoals geluk, levendigheid en kalmte, of dat ze de neiging hadden om negatieve emoties te ervaren, zoals angstgevoelens, vijandigheid en depressieve neigingen. De gezondheid van elke persoon werd vervolgens in quarantaine gecontroleerd.

Omdat de vrijwilligers symptomen van infectie ontwikkelden, werden alle weefsels die ze gebruikten verzameld en gewogen zodat de slijmerige productie in elk individu in de hele groep kon worden vergeleken.

De resultaten waren duidelijk. Degenen die het meest positief waren, produceerden in feite minder slijm. Een positieve houding had een biologische impact. Positieve mensen bleken ook minder algemene symptomen te hebben. En niet iedereen werd ziek, maar minder mensen met een positieve emotionele stijl werden ziek dan mensen met een negatieve emotionele stijl.

Dat werd ook aangetoond in een Nederlands onderzoek dat de houdingen en de levensduur van 999 mensen ouder dan 65 onderzocht. De studie rapporteerde een "beschermende relatie" tussen optimisme en mortaliteit. Mensen met een positieve houding leefden eenvoudigweg langer. Ze hadden zelfs een 77 procent lager risico op hartziekten dan pessimisten.

Waarom leven positieve mensen langer?

In het lichaam is het verschil tussen positieve en negatieve mensen stress. Regelmatige stress veroorzaakt ontstekingen. Dus een negatieve houding kan veroudering versnellen omdat het stress en ontstekingen veroorzaakt. En dit is volgens de onderzoekers waarschijnlijk de reden waarom positieve mensen langer leven.