Plasproblemen bij ouder wordende mannen

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Als we denken aan incontinentie bij senioren, denken we al snel aan vrouwen in de overgang. Maar ook mannen hebben plasproblemen.

Zeker 30% van de mannen boven de 50 jaar krijgt last van plasklachten. Plasproblemen bij de man worden vaak veroorzaakt doordat prostaat groter wordt bij het ouder worden.

Plasproblemen bij mannen

Bij het ouder worden van de man wordt zijn prostaat groter. Door het groter worden van de prostaat gaat dat op de plasbuis drukken; de plasbuis gaat dan niet meer goed open als een man moet plassen. De straal wordt slapper en het duurt langer voordat hij is uitgeplast. Soms komt zelfs een gevoel hebben dat de blaas niet helemaal leegplast.

Deze plasklachten wijzen gelukkig meestal NIET op prostaatkanker. Plasklachten duiden soms ook op prostaatpijn of een prostaatontsteking, maar kunnen ook door hele andere redenen veroorzaakt worden: vernauwing van de plasbuis, blaasstenen of bijvoorbeeld een verzwakte werking van de blaasspier, maar meestal duiden plasklachten enkel op een goedaardige prostaatvergroting.

Nadruppelen is geen teken van een vergrote prostaat, maar komt doordat de spieren rond de plasbuis niet meer goed samentrekken. Er blijft dan een restje urine in de plasbuis achter dat er nog uitdruppelt nadat de man geplast heeft.

Plasproblemen ’s nachts

Vanaf 60 jaar sluiten de spieren rond de plasbuis minder goed en komt het vaker voor dat mannen ’s nachts naar het toilet moeten. Maar heel wat mannen voelen minder goed dat ze naar het toilet moeten en schamen zich erg als ze opeens wateren in bed.

Voor plasproblemen ’s nachts zijn er heel wat oplossingen: denk aan sensorbroeken of een plaswekker met bedmat.

Voor mannen die s’ nachts wel gewekt willen worden, maar hun partner niet willen storen kan een plaswekker met trilalarm gezorgd worden. Door het uitschakelen van het geluidsalarm, wordt alleen de drager door het trilelement gewekt.