Planten in huis helpen tegen schadelijke stoffen

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Planten hebben, naast het feit dat ze sfeer scheppen, de mogelijkheid om de binnenlucht te verversen en schadelijke stoffen weg te werken.

Het is wetenschappelijk bewezen dat je gelukkiger wordt van planten om je heen. Een groene omgeving zorgt dat je je beter kunt concentreren, stress vermindert en ook nog eens de kans op hart en vaatziekte verlaagt.

Planten zuiveren de lucht en maken je productiever. Wist je dat de lucht in je huis gemiddeld 5 tot 7 keer zo erg vervuild is dan de lucht buiten? Natuurlijk rijden er geen vervuilende auto’s in je huiskamer rond, maar door ventilatie is de lucht binnen net zo vervuild als buiten. En het is nog een graadje erger: In huis wordt dit nog eens aangevuld met Vluchtige Organische Stoffen (VOS), die onder invloed van vocht en warmte verdampen en afkomstig zijn uit het tapijt, bouwmaterialen van het huis, meubels, verf en natuurlijk uit ons eigen lichaam. De invloeden van VOS op je gezondheid is erg extreem als je langdurig aan een hoge concentratie wordt blootgesteld. Dit uit zich in geheugen- en mentale problemen.

Planten hebben, naast het feit dat ze sfeer scheppen, de mogelijkheid om de binnenlucht te verversen. Er is zelfs ontdekt dat bepaalde planten gespecialiseerd zijn in bepaalde VOS. Deze conclusie werd getrokken door de ruimtevaartorganisatie NASA.

Een ander, Australisch, onderzoek wees recent uit dat de aanwezigheid van slechts enkele kamerplanten al grote verbeteringen aangaf in de luchtkwaliteit. De metingen werden verricht in kantoorruimtes mét en zonder kamerplanten, wél en niet-geventileerd.

Hier zijn al verschillende onderzoeken naar gedaan. De planten met de beste resultaten zijn voor nu Azalea’s, Poinsettia’s (kerstroos) en Dieffenbachia’s. Deze drie planten zijn heel gemakkelijk binnenshuis te kweken en te onderhouden.