Pas op voor schadelijke producten in je badkamer!

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Verzorgingsproducten maken deel uit van ons dagelijks leven! Of het nu gaat om producten om ons te wassen of om ons op te maken, we beseffen niet altijd dat deze potjes en zalfjes schadelijk kunnen zijn voor onze gezondheid. De huid is het grootste orgaan van ons lichaam dat ons beschermt tegen externe agressies maar de huid is niet ondoorlatend. Dat wil zeggen dat producten die via onze huid het lichaam binnendringen door onze interne organen moeten afgebroken worden. Als we schadelijke verzorgingsproducten gebruiken, dringen er dus giftige stoffen ons lichaam binnen waardoor we op lange termijn ziektes kunnen ontwikkelen.

Leer de giftige producten op te sporen die zich in je persoonlijke verzorgingsproducten bevinden!

1. Fluor in tandpasta.

Risico: fluor kan biochemische verstoringen veroorzaken in het zenuwstelsel, kan schildklierziektes veroorzaken en is mogelijk kankerverwekkend.

2. Natriumdodecylsulfaat (is ook bekend onder de naam natriumlaurylsulfaat en de Engelstalige naam sodium lauryl sulfate) is een product dat veel voorkomt in shampoo, conditioner, lotion, tandpasta en zeep voor het gezicht en het lichaam.

Risico: het kan de volgende problemen veroorzaken: cataract, huidirritatie, hoofdhuidirritatie, oogirrittatie, misselijkheid, braken, hoofdpijn, oogafwijkingen, vervroegde huidveroudering.

3. Talk wordt vaak gebruikt om poeders, cosmetica of deo te maken.

Risico: van talk is bekend dat het kankerverwekkend is en vooral eierstokkanker in de hand werkt.

4. Bestanddelen van aluminium worden gebruikt in deodorant.

Risico: deze bestanddelen worden in verband gebracht met borstkanker en Alzheimer

5. Propylene glycol is een vochtdrager en wordt in producten gebruikt in plaats van glycerine. (Bijvoorbeeld in shampoos en make-up, maar ook in muffins en cakes). Het trekt beter in de huid dan glycerine en het is goedkoper, daarom wordt het veel gebruikt in cosmetica. Het wordt echter ook gebruikt in wasmiddelen, remvloeistof, antivries, latex en verf!

Risico: Het ontvet en droogt de huid zeer sterk uit. Bovendien kan het opgenomen worden in de bloedbaan. Het geeft mogelijk hartritme stoornissen en het kan nierschade en leverafwijkingen veroorzaken. Bij inademing irriteert het de neus en het ademhalingskanaal en bij inslikken leidt het tot misselijkheid, overgeven en diarree. Volgens bevindingen van Japanse wetenschappers beschadigt het bovendien het DNA van de cel. Deze stoffen worden zo gevaarlijk gevonden dat mensen in de industrie die ermee werken beschermingspakken, maskers en handschoenen moeten dragen. Maar er staat geen waarschuwingsetiket op producten zoals deodorantsticks, waarin de concentratie groter is dan bij de meeste industriële toepassingen!

6. Alcohol: is één van de bestanddelen van mondspoelmiddelen.

Risico: het wordt in verband gebracht met mond-en keelkanker.

7. Parabeen is een bewaarmiddel dat veel gebruikt wordt in cosmeticaproducten zoals maskers en crèmes.

Risico: het is een allergeen dat verdacht wordt kankerverwekkend te zijn

8. Diëthanolamine (DEA) wordt gebruikt in badschuim, shampoo, vloeibare zeep en lotions voor het lichaam.

Risico’s: volgens bepaalde studies, zou het lever- en nierkanker in de hand werken.

9. Triëthanolamine (TEA): zoals DEA wordt TEA gebruikt in crèmes, lotions en shampoo.

Risico’s: wordt ervan verdacht kankerverwekkend te zijn

10. Collageen: wordt gebruikt in tal van schoonheidsproducten

Risico: dit ingrediënt vormt een soort folie waardoor de huid kan verstikken. Hoog tijd dus om te kiezen voor producten die je gezondheid vrijwaren! In de meeste biowinkels kan je natuurlijke en milieuvriendelijke producten vinden.