Pas op voor boetes!

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Af en toe stelt u kleine handelingen die u zuur (of duur!) kunnen opbreken! Al is dat dan misschien onbewust. Onverwachte of ongewone boetes: hier vindt u een lijstje van zaken die u beter niet doet!

Oversteken

Wie heeft nooit de straat overgestoken buiten het zebrapad? Dat is niet altijd zonder risico, want als er binnen een afstand van 30 meter een zebrapad aanwezig is, moet u dat gebruiken. Als u dat niet doet, is dat een overtreding.

Boete: 50 euro

Op de fiets

"Kijk, zonder handen!" In de toekomst houdt u maar beter uw stuur goed vast. Zonder handen rijden is volgens het verkeersreglement immers verboden. En zonder voeten? Dat is hetzelfde verhaal! Het is ook verboden te rijden zonder uw voeten op de pedalen of voetsteunen te houden.

Boete: 50 euro

In de metro

Het verbaast niemand dat het verboden is materiaal te beschadigen, te weigeren zijn vervoerbewijs te tonen of het voertuig te verlaten terwijl het geluidssignaal weerklinkt. Maar wist u ook dat u een boete riskeert als u uw plaats niet afstaat aan ouderen of mindervaliden? Een goed verstaander...

Boete: vanaf 75 euro

Paddenstoelen plukken

U zou graag eens paddenstoelen gaan plukken in het Zoniënwoud en er dan thuis een lekkere boerenomelet mee maken? Dat is een heel gevaarlijk idee, en wel in twee opzichten!

Enerzijds omdat het niet aangeraden is zelf geplukte paddenstoelen op te eten, tenzij u een expert bent. Anderzijds omdat paddenstoelen plukken ten strengste verboden is in de bossen van Brussel. Ook in het Vlaams gewest is dit verboden.

Boete: variabel

Vuilzakken buitenzetten

Morgenochtend komt de vuilniswagen en u bent bang dat u de vuilzak zult vergeten buiten te zetten. Maar dan denkt u eraan dat dit vóór 18 uur niet toegelaten is.

"Ach," denkt u dan, "niemand zal me een boete geven als ik mijn vuilzak te vroeg buitenzet!" Wel, daar hebt u het mis! U kunt effectief beboet worden voor deze overtreding.

Boete: variabel (bijvoorbeeld 50 euro per zak in Brussel-Stad)

Auto te koop

Er komt altijd volk voorbij, men ziet direct waarover het gaat... de straatkant lijkt u de ideale plaats om duidelijk te maken dat uw auto te koop is! U brengt een bordje aan en klaar is kees!

Helaas is het niet zo eenvoudig... Zolang u met uw wagen rondrijdt, is er geen enkel probleem. Maar wanneer uw auto geparkeerd staat, mag u het bordje ’Te Koop’ niet laten hangen.

Boete: 50 euro

De vervuiler betaalt!

Sigarettenpeuken, kauwgom, papier, ... u vindt van alles en nog wat op de stoep. Om een einde te stellen aan dit probleem, moeten overtreders een boete betalen. Denk daar ook aan als u met de hond gaat wandelen! Neem best een zakje mee...

Boete: variabel