Pas op met keukenhanddoeken!

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Moeilijk te geloven, maar je keukenhanddoek is gevaarlijker dan je denkt.

Onderzoekers van de universiteit van Mauritius hebben ontdekt dat het gebruiken van de keukenhanddoek het risico op het krijgen van voedselvergiftiging vergroot. Je gezinsgrootte, de levensmiddelen die je thuis eet en hoe je de keukenhanddoek gebruikt, spelen hier een rol.

De wetenschappers onderzochten gedurende een maand de ziekteverwekkers op honderd keukenhanddoeken.

Keukenhanddoeken voor de afwas

Hieruit blijkt dat op keukenhanddoeken die worden gebruikt voor zowel het afdrogen van handen, het schoonvegen van een oppervlak en het drogen van bestek, meer bacteriën zijn gevonden dan op keukenhanddoeken.

Op bijna de helft van de keukenhanddoeken werden ziekteverwekkers aangetroffen. Hieronder bestond ruim 36 procent uit coliforme bacteriën, waaronder de E. colibacterie. In sommige gevallen kan deze bacterie voor voedselvergiftiging zorgen.

De gezinsgrootte heeft een sterke invloed; hoe meer mensen, hoe meer ziekteverwekkers. Op keukenhanddoeken van huishoudens met kinderen zijn daarnaast meer bacteriën aangetroffen dan op die van huishoudens met enkel volwassenen.

Bij huishoudens waar vlees gegeten wordt, is de E. colibacterie "significant vaker" gevonden op de keukenhanddoeken.