Parkinson: ijzer is een boosdoener

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

De ziekte van Parkinson : wat is dat eigenlijk?

De ziekte van Parkinson is een progressieve ziekte die het centrale zenuwstelsel aantast en motorische problemen in de hand werkt. Een tekort aan dopamine, een neurotransmitter die mee onze bewegingen stuurt, ligt aan de basis van deze ziekte. Praktisch evenveel mannen als vrouwen worden erdoor getroffen. Beven, stijve spieren, afname van de bewegingssnelheid en –amplitude zijn één voor één symptomen van deze ziekte. De prevalentie neemt toe met de leeftijd, maar bij sommige mensen slaat de ziekte al vanaf hun veertigste toe !

De ziekte van Parkinson tast ook sommige perifere zenuwuiteinden aan, waaronder die van het hart, en zorgt voor bloeddrukdalingen. Over de precieze oorzaken van de ziekte van Parkinson tast men nog in het duister, maar het zou geen erfelijke aandoening zijn.

Toch zijn er enkele omgevingsfactoren die het risico op deze neurodegeneratieve aandoening verhogen. Dat is onder meer het geval voor een bepaalde categorie pesticiden. Deze chemische producten zijn dus helemaal niet onschadelijk. We willen dan ook graag de gelegenheid te baat nemen om het belang van een goede voeding te onderstrepen !

De rol van ijzer in het kader van de ziekte van Parkinson

Een teveel aan ijzer in het organisme zou de degeneratie van zenuwcellen in de hand werken! IJzer bestaat uit hemoglobine die zuurstof en koolzuurgas vervoert. Het speelt niet alleen een rol bij de omzetting van eiwitten, maar is ook onontbeerlijk voor de synthese van verscheidene neurotransmitters en draagt bij tot een verhoogde weerstand tegen stress en infecties. Dat dit sporenelement een belangrijke rol speelt, staat als een paal boven water.

Maar te veel ijzer zorgt voor een afbraak van de vetten en het afsterven van de cellen. Gebruik enkel ijzersupplementen als uit bloedonderzoek blijkt dat er een ijzertekort is ! En wanneer u kampt met een teveel aan ijzer, probeer dan niet te veel rood vlees te eten. IJzerrijk vlees is licht verteerbaar en niet aan te raden in het kader van de ziekte van Parkinson. Het drinken van thee tijdens de maaltijd wordt dan wel weer aangeraden, want thee zou de ijzeropname verminderen!

Levensstijl aanpassen

De motorische problemen gooien het leven van een parkinsonpatiënt danig overhoop. De zieke voelt zich vaak moe. Het goed plannen van de activiteiten is een absolute must om zo ten volle van ieder goed moment te kunnen genieten. Een lange nachtrust zal een parkinsonpatiënt veel meer deugd doen dan een aantal korte dutjes overdag.

Het is belangrijk om in beweging te blijven, ook al is dat voor een parkinsonpatiënt niet altijd evident. Enkel door te bewegen en te sporten kan men de spiermassa op peil houden en stijfheid van de spieren voorkomen. Er worden uiteraard ook best enkele voorzorgen genomen om zo te voorkomen dat de patiënt ten val komt. Haal obstakels weg uit de woonkamer, verwijder tapijten, zorg voor voldoende schakelaars, met andere woorden zorg ervoor dat de patiënt zich makkelijk kan verplaatsen! Steunbeugels naast het bad of toilet kunnen een grote hulp zijn en zorgen ervoor dat de patiënt zelfstandiger kan functioneren.