Papier of plastic als boodschappentas?

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Plastic tasjes worden overal in de supermarkt geschrapt. Wat nu?

Als je in Nederland aan de kassa van de supermarkt staat, kan je geen plastic zakjes meer kopen. In Wallonië zijn plastic zakjes aan de kassa vanaf de tweede helft van dit jaar niet meer toegelaten. Vanaf 1 maart 2017 jaar zal je ook geen dunne plastic zakjes meer vinden om fruit en groenten te verpakken. Ook Brussel lijkt dezelfde weg op te gaan in het bannen van de plastic zakjes.

Vlaanderen hinkt achterop. Politici beseffen dat het moet ophouden met de plastic zakjes, maar komen met flauwe argumenten waarom Vlaanderen zo traag schakelt: "Een verbod op plastic moet eenvoudig en duidelijk zijn, zowel voor de handelaar - van de grote supermarkten tot de bakkers en de marktkramers - als voor de consument. Want ook consumenten zien niet onmiddellijk wat de impact van een plastic zakje op het milieu is.", zegt Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) in Knack.

Waarom is plastic zo schadelijk voor het milieu?

Afgezien van dat de gewone plastic tasjes gemaakt worden van aardolie, zijn er meerdere redenen waarom de gewone plastic tasjes schadelijk zijn voor het milieu:

- de plastic tasjes worden bijna allemaal na eenmalig gebruik weggegooit en dat veroorzaakt enorm veel schadelijk afval. In Nederland alleen hebben we het bijvoorbeeld over 1,5 miljard tasjes.
- Het is inmiddels bekend dat de weekmakers ook in de menselijke voedselketen terecht zijn gekomen en dat deze schadelijke ftlaten de hormoonhuishouding in de war kunnen brengen, met name bij kinderen

Papier tassen beter dan plastic?

Voor het milieu is het altijd de beste keus om een eigen stevige boodschappentas mee te nemen, in plaats van een draagtas die bij de kassa wordt verstrekt. Daarbij maakt het materiaal (papier, plastic, stof) niet uit. Nu gratis plastic tassen verboden zijn, is er kans dat mensen voortaan kiezen voor tassen van een ander materiaal, zoals papier. Voor een papieren tas is meer materiaal nodig dan voor een plastic tas, om dezelfde draagkracht te krijgen. Ook gaat een papieren tas minder lang mee. Papier is dus niet per se beter dan plastic. Draagtassen van gerecycled materiaal hebben vanzelfsprekend een lagere milieu-impact dan dezelfde tas van nieuw materiaal.

De ideale boodschappentas

Ga je boodschappen doen of de stad in? Neem als het even kan zelf een textiel tas mee. Kies het liefst voor een tas die lang meegaat. Er zijn tegenwoordig sterke tassen te koop die je klein kunt opvouwen voor in je jaszak of handtas. En die er nog trendy uitzien ok!