Over witloof en grondwitloof

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Wist je dat er twee soorten witloof bestaan in ons land? Sinds kort is er een officieel onderscheid tussen de grondgeteelde soort en het gewone witloof dat in bakken of in water wordt geteeld.

Grondwitloof

Om de benaming ‘grondwitloof’ te beschermen werd op 17 februari 2012 een heus charter grondwitloof ondertekend. Grondwitloof is witloof waarbij de wortels in rechtstreeks contact geplaatst worden met de volle grond.

In de grondcultuur zuigt de wortel alles op wat de grond te bieden heeft. Die grond biedt een rijk en gevarieerd menu. Het kweken van grondwitloof vraagt een boel werk.

België is het enige land waar grondwitloof wordt gekweekt. Binnen de witloofteelt blijft grondwitloof trouwens een kleine niche. Het merendeel van het witloof wordt in bakken of in water geteeld. Dit laatste heet hydrocultuur.

Lekkerder?

Volgens kenners is grondwitloof lekkerder dan ander witloof. Maar smaken verschillen natuurlijk. Grondwitloof wordt in elk geval beschouwd als een echte delicatesse!

Je kan het spijtig genoeg niet het hele jaar door verkrijgen. Het grondgeteelde witloof is een winters seizoensproduct dat je in de zomer tevergeefs zult zoeken. Van september tot mei kan je er wel van genieten. Dit in tegenstelling tot witloof geteeld via hydrocultuur, dat vrijwel het ganse jaar te koop is.  

Voor de nieuwsgierigen

De ’uitvinder’ van het witloof is Brusselaar Frans Breziers, die in het begin van de 19de eeuw per (on)geluk grondwitloof teelde. Hij had chicoreiwortels onder een laagje aarde bewaard en merkte nadien dat er wit loof op de wortels gegroeid was. Witloof, dus.