Over pepers

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Peper, je gebruikt het bijna elke dag om je gerechten wat meer pit te geven. Maar wat weet je eigenlijk over deze specerij? En gebruik je altijd dezelfde peper of durf je wel eens met verschillende pepersoorten te experimenteren?

De ‘gewone’ peper

Peper groeit als bessen aan een tropische plant, Piper nigrum, een klimplant die oorspronkelijk uit India komt. Tegenwoordig wordt peper niet alleen in India geproduceerd maar ook in Indonesië, Maleisië, Brazilië, Vietnam, ...

Na twee tot drie jaar verschijnen aan de peperplant witte bloempjes die zich ontwikkelen tot trossen ronde bessen. Deze bessen zijn eerst groen, dan rood en uiteindelijk donkerbruin.

Groene, zwarte en witte pepers zijn allemaal afkomstig van de bessen van de Piper nigrum. Ze worden in verschillende stadia van rijpheid geoogst en op verschillende manieren bewerkt.

- De groene soort is de onrijpe vrucht die licht gedroogd wordt. Deze variant heeft minder aroma dan de andere. Groene peperkorrels kun je ook ingemaakt kopen, in azijn of zout water. Deze smaken minder scherp dan de gedroogde korrels.

- De zwarte peper wordt verkregen door onrijpe of halfrijpe bessen te laten drogen in de zon. De wat ruwe, pittige smaak van zwarte peper ontstaat door dit droogproces. De buitenkant van de zwarte peper is gerimpeld.

- Witte peper wordt gemaakt van rijpe bessen. Eerst weken ze in water en daarna wordt de schil weggewassen zodat er een blank peperbolletje te voorschijn komt. Een peperkorrel zonder buitenvliesje dus. Witte peper heeft de echte, aromatische pepersmaak en is scherper.

Het langere productieproces maakt witte peper de duurste van de drie kleuren pepers.

Pepertips

- Je krijgt het beste aroma door hele peperkorrels te kopen en ze in een pepermolen te malen vlak voor het gebruik. De hele peperkorrels zijn trouwens heel lang houdbaar.

- Voeg gemalen peper pas tegen het einde van de kooktijd toe, anders smaakt hij bitter.

- Wrijf niet in je ogen als er peper aan je vingers kleeft. Je ogen raken er geïrriteerd van. Als dit toch gebeurt, spoel je ogen dan goed uit om schade te voorkomen.

Chilipeper

Er is ook nog een andere ‘familie’ pepers. De verzamelnaam chilipeper wordt gebruikt voor vruchten van het geslacht Capsicum uit de nachtschadefamilie (Solanaceae). Niet alleen de ’hete’ pepers vallen onder dit geslacht, maar ook de paprika’s. De chilipeper is een veel gebruikte vrucht die gerechten een scherpe smaak geeft.

De rode langwerpige chilipepers worden in de volksmond Spaanse pepers genoemd.

Vermalen rode pepers, gemengd met zout en soms azijn worden als sambal verkocht.

Als je de rode chilipepers droogt en tot poeder maalt, dan heb je cayennepeper. Deze peper is vernoemd naar de Zuid-Amerikaanse stad Cayenne.

Peperduur

In de gouden eeuw was peper een heel prijzig product. Een handvol peperkorrels was in die tijd een fortuin waard. Beeld je de peperplantages maar in als zwaar bewaakte forten met kanonnen om dieven af te schrikken. Je begrijpt meteen waar het begrip peperduur zijn oorsprong vindt! Tegenwoordig is peper gelukkig een gangbare en betaalbare specerij geworden...