Ouderschapsverlof voor de Duitse grootouders?

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

En als grootouders hun loopbaan ook eens zouden kunnen onderbreken om voor de kleinkinderen te zorgen? Een Duits minister doet met haar ’grootouderschapsverlof’ een baanbrekend voorstel.

Grootouders inschakelen?

Conservatief minister Kristina Schröder, die het Ministerie van Familie leidt, deed een opmerkelijke aankondiging: ze is er voorstander van om grootouders, net zoals ouders, te laten genieten van ouderschapsverlof.

Deze aankondiging gaat in op de resultaten van een officieel onderzoek waaruit bleek dat één Duits gezin op drie de grootouders inzet als kinderopvang.

Uiteenlopende reacties

Momenteel is er nog niets bepaald over de praktische modaliteiten van het verlof. Het ziet er dan ook mogelijk naar uit dat het om onbetaald verlof zou gaan, en dat in tegenstelling tot het bestaande ouderschapsverlof.

Het voorstel lokte alvast heel wat uiteenlopende reacties uit. Volgens de voorstanders van deze maatregel zorgen grootouders absoluut voor een positieve leeromgeving voor de kleintjes. Anderen zien in het voorstel dan weer een excuus om niet te moeten investeren in bijkomende opvangplaatsen - terwijl daar toch een nijpend tekort aan is. Er zijn ook mensen die wijzen op de financiële aspecten van deze denkpiste. Niet alle grootouders kunnen het zich veroorloven om kinderen bij te houden...