Oudere mensen hebben een betere geur

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Hebben oudere mensen een slechtere lichaamsgeur? Integendeel! Volgens een recente studie hebben zij juist de meest aangename geur.

Jong en oud

Algemeen wordt aangenomen dat oudere mensen een meer uitgesproken lichaamsgeur verspreiden dan hun jongere medemensen. Een Amerikaanse studie bewijst het tegendeel! Het onderzoek vergeleek drie leeftijdsgroepen: jongeren van 20- tot 30-jaar, een groep 45- tot 55-jarigen en een groep 75- tot 95-jarigen. Bij het begin van het onderzoek moesten de proefpersonen zich met geurloze zeep wassen. Daarna sliepen ze vijf opeenvolgende nachten met T-shirts die onder de oksels voorzien waren van pads die de geur opvingen.

De geurstalen werden geëvalueerd door andere proefpersonen tussen 20 en 30 jaar. Zij moesten beslissen welke geuren bij welke leeftijdsgroep hoorden en de geuren beoordelen op aangenaamheid en intensiteit. En raar maar waar: de beoordelaars waren in staat om het onderscheid te maken tussen de jonge proefpersonen, die van middelbare leeftijd en de ouderen.

Wat hun ‘waardering’ van de geur betreft, bleek die van de 75- tot 95-jarigen de aangenaamste en minst intense te zijn. De geur van de 45- tot 55-jarige mannen was de slechtste.

Mannen en vrouwen

De lichaamsgeur van de vrouwen werd over het algemeen aangenamer bevonden dan die van mannen, en dat ongeacht hun leeftijd. Verrassend is dat de beoordelaars het onderscheid tussen konden maken tussen mannen- en vrouwengeuren, tenminste bij de jonge mensen. Naarmate je ouder wordt neutraliseert je geur dus.

De oorsprong van geuren

Al zijn deze verschillen verrassend, er is wel een verklaring voor. Je lichaamsgeur ontstaat als bacteriën inwerken op de uitscheidingen van je huidklieren. De samenstelling van die huidklieren en de uitscheiding veranderen naarmate je ouder wordt.

Lees ook het artikel ‘3 manieren om zweetgeurtjes vaarwel te zeggen’.