Ouder worden: is je huis klaar?

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

75% van de 70-plussers heeft zijn huis niet voorbereid op het ouder wonen, met als gevolg dat men minder lang zelfstandig kan blijven wonen.

75% van de 70-plussers heeft nog geen enkel initiatief genomen om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen. Ze hebben geen informatie ingewonnen over aanpassingen in huis of ze vinden het nog te vroeg om hierover na te denken. Ook opvallend; vooral samenwonenden zijn beter voorbereid. 55 procent van de 70-plussers die het huis aanpasten, wonen samen.

Pas als hun gezondheid achteruit gaat, komen ze in actie. En dan is het meestal te laat. Aangepaste woningen zijn immers niet zo gemakkelijk te krijgen en renovaties vragen te veel tijd of zijn te duur.

Aanpassingen in huis

De meesten beginnen met het beter toegankelijk maken van het toilet. Verder staan aanpassingen in de badkamer, zoals het minder glad maken van de vloer, op het programma. Ook vervangen steeds meer ouderen het bad door een inloopdouche.

Wat kan je doen om je huis veiliger te maken als senior?

1- Drempels verwijderen 2- Traplift installeren (of info en offerte aanvragen) of alles op 1 vloerniveau maken (bijvoorbeeld badkamer op benedenverdieping installeren) 3- Instapbad, inloopdouche, badkamervloer 4- Mantelzorgwoning in tuin 5- Keuken met verschillende hoogten (of verstelbare hoogten) 6- Alarmcentrale