Ouder dan 65? Haal een griepvaccinatie!

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Griep treft elke winter 1 op de 10 mensen. Meestal genees je vanzelf, maar bij sommige risicogroepen kan griep ernstige gevolgen hebben. Ouderen, zwangere vrouwen en mensen met gezondheidsproblemen zoals diabetes of een ziekte van longen, hart, lever of nieren laten zich daarom het best vaccineren.

Griep of inluenza is een heel besmettelijke ziekte, veroorzaakt door het griepvirus of inluenzavirus. Griep begint meestal plots, met hoge koorts en rillingen. Vaak komt er keelpijn, hoofdpijn, spierpijn en een droge hoest bij. Meestal voel je je erg ziek, maar genees je vanzelf. Bij sommige mensen kan griep echter ernstige gevolgen hebben. Er zijn ook andere infecties die griepachtige symptomen geven, maar je bent er meestal minder ziek van. Jaarlijks krijgt ongeveer een op de tien mensen griep. Elk jaar sterven er ook heel wat personen aan de gevolgen van griep. Als je gevaccineerd bent, is de kans veel kleiner dat je griep krijgt. Als je toch griep krijgt, word je dankzij de vaccinatie minder ziek en heb je minder kans op complicaties, zoals longontsteking.

Jaarlijkse griepvaccinatie biedt de beste kans om zonder griep de winter door te komen. Vanaf half oktober is het vaccin beschikbaar, en voor risicogroepen wordt het voor bijna de helft terugbetaald. Voor mensen in woonzorgcentra is het griepvaccin gratis.

Iedereen boven de 65 jaar zou zich beter laten inenten.

De griepprik is sterk aanbevolen voor:

- zwangere vrouwen die in het tweede of derde trimester van hun zwangerschap zijn op het ogenblik van het griepseizoen;
- mensen met een hartziekte, een longziekte zoals ernstig astma of COPD of lever- of nierziekte;
- diabetespatiënten
- mensen met een chronische spierziekte
- mensen verminderde weerstand door andere ziekten of door een medische behandeling
- personen ouder dan 65 jaar;
- al wie in een woonzorgcentrum of ziekenhuis opgenomen is;
- alle mensen die onder hetzelfde dak wonen als de bovengenoemde risicopersonen of zorgen voor kinderen jonger dan 6 maanden;
- alle personen werkzaam in de gezondheidssector.

Ook voor gezonde mensen vanaf 50 jaar kan vaccinatie zinvol zijn. Wanneer vaccineren?

Laat u tussen midden oktober en eind november vaccineren. Zolang het griepvirus niet is doorgebroken, blijft vaccinatie nuttig. Het vaccin beschermt pas na twee weken en is maar goed voor één winterperiode.

Elk jaar moet u dus opnieuw een griepvaccin krijgen.

Zo ga je te werk;

1. Vraag een voorschrift aan je arts. 2. Haal daarmee het vaccin in de apotheek. 3. Ga naar je arts om het vaccin te laten plaatsen. Bewaar het vaccin in de koelkast en zorg dat het niet bevriest, anders wordt het waardeloos. Het is nog beter om het vaccin pas af te halen vlak voor je naar je huisarts gaat om je te laten vaccineren.