Oude meubels, maak ze op!

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Je oude tafel begint sporen te vertonen van intensief gebruik en ze kan haar leeftijd niet langer verbergen. Maar je kan er toch geen afscheid van nemen... Waarom zou je haar geen verjongingskuur schenken?

Begin met afbijten

Is het meubel geboend of vernist? Die was- of vernislaag moet er eerst af. Hiervoor kan je kiezen tussen een zeepsopje (behalve voor enkele houtsoorten die erg gevoelig zijn voor water), verdunde ammoniak of een specifiek ’ontwas’-product. Als dat achter de rug is, kan het echte afbijten beginnen.

Geverfde meubels kunnen deze voorbereidende stap overslaan, en direct beginnen afbijten. Hiervoor heb je een speciaal product nodig, dat je aanbrengt met een borstel en een penseel, of een brander en een krabber... Aan de slag!

Het houtoppervlak vlak maken

Inspecteer het meubel aan alle kanten... en herstel elk foutje. Je maakt het oppervlak terug vlak door de holtes op te vullen en uitsteeksels vlak te polijsten.

Voor de grotere oppervlakken en het grovere werk kan je perfect aan het werk met een vlakschuurmachine met een fijnkorrelig schuurpapier. Of je kan je schuurpapier rond een blokje hout wikkelen en met de hand schuren.

Blutsen en gaten kan je opvullen met houtpasta. Om builen (en andere uitstulpingen) te verwijderen, gebuik je het best een houtvijl en schuurpapier.

Vaarwel insecten

Iedereen kent natuurlijk de lastige insecten die in de kast leven (en die zelfs ’van’ de kast leven, ze voeden zich namelijk met hout). Om ervoor te zorgen dat het meubel niet van binnenuit verteerd wordt, is een anti-insecten behandeling onontbeerlijk. Je vindt zeker de geschikte insecticide in de handel.

Penselen en borstels!

Nu is de keuze aan jou! Naargelang het beoogde effect, kies je verf, vernis, was of een speciale houtloog om je meubel mee te bedekken.

Wat je ook kiest, één raad is steeds geldig: nadat je de eerste laag hebt aangebracht, schuur je het oppervlak lichtjes op. Daarna begin je aan de tweede laag. Je meubel wordt er alleen maar duurzamer door.

Tijd voor versiering

Voor de creatievelingen begint de echte pret nu pas. Het moment is aangebroken om je uit te leven met de decoratieve effecten waar je al jaren van droomt. Vegen, sjablonen, stempels, doeken, sponsjes, borstels, patines, marmer- of metaal-effecten, ...

Laat je fantasie de vrije loop!