Oude koelkast weg? 150 euro op zak!

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Wist je dat je oude koelkast omruilen voor een nieuwe een kortingsbon van 150 euro oplevert? En wij hebben nog meer goede huishoudtips!

Tip 1: Weet wat je in huis haalt!

Heeft je vaatwasmachine of droogkast de geest gegeven? Verouderde koelkasten en wasmachines verbruiken veel meer elektriciteit dan nieuwere modellen. Moet er een nieuwe aangekocht worden?

Het is een feit dat klasse A huishoudtoestellen je helpen geld te besparen. Ze zijn doorgaans wel duurder in aankoop, wat heel wat mensen ontmoedigt maar het loont de moeite op langere termijn!

‘Beschermde afnemers’ kunnen bij hun netbeheerder een kortingbon van 150 euro aanvragen voor de aankoop van een energiezuinige wasmachine of koelkast. Elke beschermde afnemer heeft recht op 1 kortingbon per jaar.

De kortingbon geldt enkel voor de aankoop van een:

- nieuwe wasmachine met het label A, A+, A++ of A +++ (of AAC of beter).
- nieuwe koelkast (met of zonder vriesvak) met het label A+, A++ of A+++.

De kortingbon geldt niet voor diepvriezers, droogkasten of andere elektrische toestellen.

Vaatwasmachine of met de hand afwassen?

De huidige vaatwasmachines verbruiken weinig water en elektriciteit. In bepaalde gevallen verbruikt een vaatwasmachine zelfs minder water dan wanneer u de afwas met de hand zou doen (onder stromend water of door het water regelmatig te verversen).

Denk dus twee keer na voor u de kraan opendraait... Soms is de meest luie oplossing ook de meest milieuvriendelijke! We geven u toch enkele tips: vul uw vatwasmachine helemaal en spoel uw vaat ook niet op voorhand af. Spaarlampen

Koelkast / diepvriezer

Wist u dat uw koelkast/diepvriezer verantwoordelijk is voor 30% van uw elektriciteitsfactuur? Om (geld- en energie)verspilling te vermijden, plaatst u hem best in een ruimte die niet te warm is en moet u hem regelmatig ontdooien.

Ook handig om te weten: Amerikaanse koelkasten verbruiken merkelijk meer elektriciteit dan “klassieke” koelkasten. Wanneer u een lekker gerechtje hebt klaargemaakt en u het in de koelkast wilt bewaren, wacht dan tot het afgekoeld is. Zo vermijdt u dat uw koelkast voor niets moet werken.

Koken

Kies voor een kookfornuis op gas. De kookpot mag niet kleiner zijn dan de kookplaat, kook met het deksel op de pot en weet dat een snelkookpan tot 70% energie bespaart. Verminder het vermogen van de kookplaat van zodra het kookpunt is bereikt.

Foto: samsung