Oppas-oma minder kans op Alzheimer

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Naast het feit dat het oppassen op de kleinkinderen ontzettend leuk is blijkt het nu ook nog eens super gezond voor je te zijn!

Grootouders die op de kleinkinderen oppassen, hebben minder kans op ziektes als dementie en alzheimer. Dat zegt een studie van de North American Menopause Society.

De studie volgde 120 grootouders in Australië die minimaal 1 keer per week op hun kleinkinderen passen. Uit de test kwam als resultaat dat deze mensen minder snel een van deze twee ziektes krijgen. De reden? De wetenschappers zijn niet 100% zeker, maar ze geloven dat:

- Kleinkinderen houden hun grootouders actief. Ze moeten de spring-in-het-veld voortdurend in de gaten houden of iets leuks verzinnen om te spelen.

- Sociale interacties met verschillende leeftijdsgroepen het verstand alerter houdt.

Minder kans op depressies

Het is niet de eerste studie die duidelijk maakt dat kleinkinderen goed zijn voor de grootouders. In het Amerikaanse Boston was al een studie verschenen die duidelijk maakte dat grootouders en kleinkinderen met een goede relatie beiden minder kans hebben op depressies.

Meer kans op ziekten voor voltijdse oppas-oma’s!

Maar opgepast, te veel is ook niet goed! Grootouders die 5 keer per week op hun kleinkinderen oppasten, hebben net een veel hoger risico op een van deze zieketen.