Op zoek naar de goedkoopste supermarkten

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

De supermarkten voeren een prijzenslag in de hoop de meeste klanten over de vloer te krijgen. Welke producten koop je best in welke winkel?

Welke producten mag je vergelijken?

Je mag natuurlijk geen appelen met peren vergelijken en daarom wordt er een onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten producten. Merkproducten zijn artikelen van de grote merken. Aldi, Leader Price en Lidl verkopen geen of nauwelijks merkproducten.

Er bestaan ook eersteprijsproducten of ‘witte’ producten, zoals Carrefour Discount, 365 bij Delhaize of Everyday bij Colruyt. Daarnaast bieden heel wat supermarkten huismerken aan die de naam van de winkel dragen, bijvoorbeeld Carrefour, Cora, Delhaize, Spar, ...

Merkproducten en eersteprijsproducten bij Colruyt

Uit de laatste jaarlijkse prijsvergelijking van Test-Aankoop blijkt dat Colruyt voor merkproducten het goedkoopst is. Bedenk daarbij wel dat merkproducten op zich duur blijven: als je in je winkelkar alle merkproducten vervangt door soortgelijke producten, dan bespaar je zo’n 40% bij Aldi en 35% bij Lidl.

Delhaize, dat traditioneel een duur imago heeft, gooit zich de laatste tijd ook in de prijzenslag en laat Carrefour achter zich wat merkproducten betreft. Dat is zeker het geval voor Red Market, een nieuwe keten uit de Delhaizegroep.Bij de eersteprijsproducten is Colruyt opnieuw de koploper, ook met zijn deelketens Okay en Eurospar. Alvo, dat toch ook tot de Colruyt-familie hoort, zit dan weer bij de duurdere winkels.

Qua eersteprijsproducten doet ook Delhaize het goed in vergelijking met een groot deel van zijn concurrenten. Opmerkelijk is het slechte resultaat van Aldi en Lidl, die voor eersteprijsproducten duurder zijn dan de anderen.


Huismerken


Hoe zit het met de huismerken? Colruyt heeft geen huismerk en komt dus niet voor in dit klassement. De allergoedkoopste in België is nieuwkomer Leader Price, maar voor een winkel van deze Franse keten moet je naar Wallonië. Nummer twee is Albert Heijn. Carrefour Hyper en Spar delen de derde plaats. De huismerken van Delhaize zijn een stuk duurder. 


Vergelijking met Nederland

De supermarkten in België zijn duur in vergelijking met Nederland. Wie vlak bij de grens woont kan dus best eens bij onze Noorderburen gaan kijken. Het Nederlandse Albert Heijn is trouwens aan de verovering van Vlaanderen begonnen, met voorlopig (juni 2012) zes vestigingen: in Brasschaat, in Stabroek, op het Antwerpse Kiel en op de Groenplaats, in Roeselare en in Beveren. Tegen 2016 mikt de keten op minstens 50 Vlaamse Albert Heijn-filialen.

Lees ook het artikel ‘Karretje vol en toch geen gepeperde rekening? Het kan!’.