Op rust in Griekenland

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Wie heeft nooit gedroomd van een rustige oude dag langs het water, zalig genietend van het zachte mediterrane klimaat? Almaar meer gepensioneerden trekken hiervoor naar Griekenland, om er zich definitief te vestigen, of enkele weken per jaar te ontsnappen aan het sombere Belgische weer. Dat was ook zo voor Monique en André, een koppel zestigers uit Brussel die hun hart verloren aan de Griekse eilanden. Ze delen met plezier hun tips om door het land te reizen of er misschien ooit te gaan wonen ...

Voor wie van eilanden houdt

De liefde van Monique en André voor het land van Odysseus houdt ondertussen al ruim twintig jaar stand. Maar sinds ze een jaar geleden met pensioen gingen, reizen ze steeds vaker en trekken ze minstens twee keer per jaar naar Griekenland. “Vaak rond Pasen en in september, wanneer de prijzen lager liggen en ook de temperaturen het aangenaamst zijn”, vertelt Monique.

Hun passie voor Griekenland hangt in de eerste plaats samen met de talrijke eilanden: het land telt er ruim 6000. “Bij elke reis proberen we er minstens drie te bezoeken”, vertelt een enthousiaste Monique. Als ze in Griekenland zou wonen, dan zou het op een eiland zijn, daar bestaat geen twijfel over.

De auto of het vliegtuig?

Monique en André kiezen altijd voor het vliegtuig, dat gaat het snelst. Ze vliegen op Athene en betalen voor een retourticket om en bij de 180 euro tijdens het laagseizoen en tot 400 euro in het hoogseizoen.

Een verplaatsing per auto is mogelijk, maar niet echt aangewezen voor wie minder dan drie weken in het land verblijft, je verliest er immers veel tijd mee.

Betaalbaar Griekenland

De hotelprijzen zijn in Griekenland erg redelijk, maar variëren al naargelang de plaats en de periode. Monique en André, die inmiddels feilloos hun weg vinden in het land, vinden gemakkelijk hotels aan 30 tot 50 euro per nacht. Voorzie voor Athene echter een iets hoger budget: gemiddeld 70 euro per overnachting voor twee personen.

De voedselprijzen zijn vergelijkbaar met die van België. Enkel fruit en groenten blijven er minder duur. Over het algemeen zijn de restaurants zeer billijk van prijs, op voorwaarde dat je de “toeristenvallen” vermijdt. Reken 8 à 10 euro voor een klassieke maaltijd. Athene is iets duurder.

Fragiele gezondheid? Mijd de kleine eilanden...

Sommige eilanden hebben geen ziekenhuis, zelfs geen dokter. Wie een fragiele gezondheid heeft, kan ze dus beter mijden. Temeer omdat men tijdens de wintermaanden door slecht weer soms meerdere dagen geblokkeerd zit op een eiland.

En waarom er niet gaan wonen?

De prijzen voor huurwoningen zijn in Athene vergelijkbaar met die van de grote Europese hoofdsteden. In de kleinere steden liggen ze een flink pak lager.

Wie er een woning wil kopen, zal merken dat de prijzen van het vastgoed redelijk en stabiel zijn in vergelijking met Spanje of het zuiden van Frankrijk. Griekenland kende niet de snelle stijging van andere Europese landen, of toch in mindere mate. Het binnenland is uiteraard minder duur dan de kuststreken. En op sommige eilanden liggen de prijzen dubbel zo hoog als op andere. Ten slotte is het handig te weten dat men niet noodzakelijk een beroep moet doen op een immobiliënkantoor. De meerderheid van de Griekse vastgoedtransacties vindt plaats van particulier tot particulier.

De Griekse ziektekostenverzekeringen staan erom bekend erg duur te zijn. Op de meeste internetfora wordt aangeraden om in België verzekerd te blijven.

Tips van Monique en André voor wie naar Griekenland trekt

- Kies voor het laagseizoen en geniet van aangename temperaturen en lagere prijzen.

- Vestigt u zich op een eiland, kies er dan geen dat te afgelegen ligt. Kies voor een plek waar men toegang heeft tot medische zorgen en een voldoende groot aanbod aan handelszaken.

- Wie zelf een woning wil bouwen, kent best iemand ter plaatse, want het administratieve luik is vrij complex.

- De favoriet van Monique en André: de Cycladen.