Op pensioen. En nu word ik stadsgids!

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Reisleider worden. Niet naar verre oorden of exotische landen, maar doodgewoon in je eigen stad rondleidingen organiseren na je pensioen; als stadsgids. Mag dat wel? En hoe begin je eraan?

Mag iedereen zo maar gids worden in eigen stad?

Op de website van toerisme Vlaanderen lees jij hoe je gids kan worden in je stad (of in een vreemde stad) en wat je daarvoor administratief in orde moet brengen.

Wil je je passie voor je stad of streek onbaatzuchtig delen met bezoekers en toeristen, dan kan je als vrijwilliger voor bepaalde organisaties zonder winstoogmerk aan de slag. Je wordt dan niet betaald voor je gidsprestatie, maar kan wel een kostenvergoeding ontvangen. Op de forfaitaire kostenvergoeding zijn vrijgestelde maximabedragen van toepassing. Als je op dag- en/of jaarbasis meer vergoed wordt, dan handel je niet meer onder het statuut van vrijwilliger.

Om officieel gids te worden, moet je ook een basisopleiding volgen. De opleiding tot gids of reisleider bestaat uit een basisjaar met vijf modules dat gemeenschappelijk is voor gidsen en reisleiders en een apart finaliteitsjaar voor gids of reisleider, dat bovendien nog gericht is op een specifieke bestemming. Het totale traject komt in de Centra voor VolwassenenOnderwijs (CVO) overeen met 440 lestijden. Hier vind je een overzicht van de verschillende opleidingsinstituten.

Mag ik wat bijverdienen in mijn pensioen?

- Vanaf je vijfenzestigste mag je nu onbeperkt bijverdienen, als je op het moment dat je pensioen start 42 jaar gewerkt hebt.

- Als je nog geen 65 bent zijn er grensbedragen waaraan jij je moet houden. Bekijk hier de regels.

Gepensioneerden moeten ook op deze bijverdienste belasting betalen. Je bijverdienste is immers een beroepsinkomen. Dat wil zeggen dat je er op belast zal worden zoals andere werknemers (bezoldigingen) of zelfstandigen (winsten of baten) op hun inkomen worden belast. Dit betekent anderzijds ook dat je wel beroepskosten kan aftrekken van je nieuwe inkomen.