Op naar het perfecte kopje thee!

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Kies jij bewust voor thee van goede kwaliteit? Voor wie niet thuis is in de verschillende kwaliteiten thee, somt Fiftytoo ze graag even op.

Vier kwaliteiten thee

Er bestaan vier verschillende kwaliteiten thee. Met full leaves (volledige blaadjes) maak je de beste thee. Daarna volgen de broken leaves (gebroken blaadjes), gevolgd door fannings (gruis) en tenslotte dust (stof).

Bladthee is de beste kwaliteit thee, omdat de ongekwetste blaadjes de aroma’s het best vasthouden.

Gekneusde theeblaadjes worden gezeefd. Wat er op de zeef blijft liggen zijn de gebroken blaadjes. Wat er doorvalt is het gruis en het stof.

In theezakjes zit vaak enkel stof, terwijl de chiquere driehoekige zakjes meestal gevuld zijn met gebroken blaadjes of gruis.

Binnen deze vier kwaliteiten wordt nog een onderscheid gemaakt naar verschillende theeklassen, wat dan allerhande codes oplevert. Zo is GBOP bijvoorbeeld Golden Broken Orange Pekoe, een klasse binnen de gebroken blaadjes. Alle theeklassen opsommen zou hier een té lange lijst opleveren.

Op de juiste manier thee zetten

Zelfs de keuze van je theeservies kan een invloed hebben op het eindresultaat. Je gebruikt best smaakneutraal materiaal zoals een porseleinen of glazen pot. Gietijzeren theepotten geven smaak af.

Ook een thee-ei kan smaak afgeven, dus je kiest beter voor een netje of voor theehouders van roestvrij staal.

Laat je thee lang genoeg trekken. Dat mag een stuk langer dat de vijf minuten die vaak als standaard worden genomen. Zeker groene thee moet lang trekken, want zo komen alle antioxidanten vrij.

Het perfecte kopje thee

Wil je een perfect kopje thee, koop dan in een speciaalzaak een pakje thee van full leaves-kwaliteit. Thuis doe je wat thee in een netje, dat je daarna goed lang laat trekken in een porseleinen pot! Dat zal smaken!