Ontmoeting met een voedingstherapeute

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

- Amandine Poli, kunt u zichzelf voorstellen?

Ik ben een Française van 31, kleindochter van een sterrenkok en een gepassioneerd ruiter die zo vaak mogelijk deelneemt aan jumpingwedstrijden!

Ik heb tijdens mijn secundaire studies een agrarische richting gevolgd, in de Vogezen. Daar heb ik de kans gekregen om te werken met de aarde die ons zoveel geheimen te vertellen heeft, ik heb de bodem leren aanvoelen. Ik heb het voorrecht gehad om tijdens mijn studies altijd les te krijgen van bijzonder boeiende leerkrachten, met veel respect voor de natuur.

Om me nog verder in dit domein te verdiepen, observeerde ik het werk van mijn neef Pierre Overnois, een voortrekker op het vlak van de productie van biologische wijn in Pupillin, de Jura. Deze empirische aanpak bracht me tot bij de zachte geneeswijzen en zette me aan om mijn opleiding voort te zetten aan het opleidingsinstituut voor holistische geneeswijzen van dokter Eric Bach. Daar leerde ik alles over de werking van het lichaam en aromatherapie.

- U noemt zichzelf “voedingstherapeute”. Wat houdt dit precies in? Moeten we dit zien in het kader van een holistische benadering van welzijn?

Mijn filosofie bestaat erin om te kijken naar de oorzaak van kwalen veeleer dan naar hun symptomen. Dat is een oude wetenschap. De Chinezen en Indianen hebben altijd geleefd volgens het principe waarbij de fysieke, morele en spirituele vorm hersteld moet worden via de voeding. Wij kennen bijvoorbeeld ook de weldaden van de Kretenzische keuken.

Bij het woord “dieet” denkt men onmiddellijk aan beperkingen en aan heel weinig culinair plezier; ik heb het daarom liever over een gepersonaliseerde bijsturing van het voedingspatroon. Met mijn “voedingstherapie” zet ik mensen aan om via eenvoudige, leuke en creatieve recepten opnieuw voeling te krijgen met de natuur en het evenwicht binnen hun leven te herstellen. Ik begeleid mensen, moedig hen aan om fruit en groenten uit het seizoen en van eigen bodem te eten. Deze worden beter opgenomen door het lichaam, zijn lekkerder en respecteren het basisprincipe waarbij er een fundamenteel evenwicht moet zijn tussen basen en zuren, omdat dit bijdraagt tot een gezonde spijsvertering en een goede darmwerking.

Aan mensen die me raadplegen stel ik concreet voor om samen eens een kijkje te nemen in hun keukenkasten, en via die weg slechte gewoonten bij te sturen. Ik begeleid hen bij de aankoop van biologische producten, deel met hen mijn goede adressen en doe hun wat receptideeën aan de hand. Of ze nu enkele kilo’s willen vermageren, of gewoon opnieuw in “vorm” geraken via een ontgiftingskuur, ik steun hen gedurende het proces.

- Wat heeft u aangezet om dit beroep uit te oefenen?

Ik ben al jaren coeliakiepatiënt, maar mijn aandoening werd pas kort na mijn 30e ontdekt, nadat ik al meerdere keren was onderzocht in een ziekenhuis en naar huis was gestuurd met voorschriften voor geneesmiddelen tegen een maag-darmontsteking! Nadat uiteindelijk een arts op basis van mijn analyses had ontdekt dat ik een zware glutenallergie had, raadpleegde ik een diëtiste die ervan overtuigd was dat mijn symptomen psychosomatisch van aard waren!

Dit alles om u te vertellen dat het moeilijk is om deze ziekte te begrijpen, terwijl je er tijdens de eerste maanden na de diagnose constant mee bezig moet zijn. Ik heb toen alle boeken doorgenomen die me ook maar iets konden helpen. Het boek “L’Alimentation ou la Troisième Médecine” van dokter Seignalet is inmiddels mijn bijbel geworden! Naarmate mijn kennis uitgebreider werd, kreeg ik het idee om mensen te helpen die net als ik geconfronteerd werden met de therapeutische leemten voor coeliakiepatiënten.

Nadien heb ik mijn model uitgebreid. Mijn ideaal was om mijn “klanten” bewust te maken van hun inwendige ik en de boodschappen die ons lichaam uitzendt, zelfs al ga ik daar mee in tegen de lobbyisten van de voedingsindustrie! Tegelijkertijd volgde ik cursussen rond natuurgeneeswijzen, die me geholpen hebben om mijn concept verder vorm te geven.

- Voor wie is deze “voedingstherapie” bestemd?

Het concept richt zich tot iedereen die begaan is met welzijn, ongeacht of het enkel de bedoeling is om gewicht te verliezen zonder jojo-effect of het lichaam grondig te ontgiften! Daarnaast richt ik me ook tot moeders die zich verantwoordelijk voelen voor de gezondheid van hun kinderen en die hen willen aanzetten om er zelf mee bezig te zijn, bijvoorbeeld wanneer ze kort daarna op eigen benen gaan staan...

- Wat is uw beste herinnering als therapeute?

Het eerste gezin dat me contacteerde. Ik heb er alle chips uit de kasten gehaald, net als de koemelk. Ik heb alles vervangen door allerhande noten en plantaardige melk. Je had het gezicht van de vader moeten zien, hij keek opgetogen maar tegelijkertijd heel ongerust. De ouders en de kinderen hebben opnieuw geleerd om heel eenvoudig samen te koken en de ingrediënten te kiezen op basis van hun voedingswaarde. De kinderen zijn inmiddels tieners en wanneer zij koken, verschijnen er groenten met vis in papillot met Marokkaanse kruiden op tafel!

- Zitten er nog nieuwe projecten in de pijplijn?

Ik zou gepersonaliseerde lichaamsoliën willen ontwikkelen, ook een idee dat samenhangt met algemeen welzijn, met harmonie tussen lichaam en geest. Ik plan ook een module met cursussen rond koken in combinatie met aromatherapie. En waarom niet het nuttige aan het aangename koppelen met een wijnproeverij met biodynamische wijnen. Deze zijn een bron van antioxidanten, op voorwaarde dat je het houdt bij een of twee glazen per dag…

Meer weten

Amandine Poli, « cuisinothérapeute » : 00.32.493.19.21.53