Ontmoeting met een kinesiologe

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

-  Anne-Valérie Bribosia, stel je je even voor?

Ik ben kinesiologe sinds 5 jaar en heb mijn opleiding gevolgd bij IBK (Belgisch Instituut voor Kinesiologie) in Rixensart. Ik heb altijd veel interesse gehad voor alternatieve therapieën en een innoverende aanpak van welzijn. Het is nadat ik zelf ooit een sessie ben gaan volgen bij een kinesiologe dat mijn interesse voor dit beroep werd gewekt.

Mijn kinesiologe heeft me aangemoedigd om mijn eigen therapeutisch concept uit te werken. Wat mij vooral heeft aangesproken bij kinesiologie is dat het de persoon in zijn totaliteit bekijkt dus zowel het mentale, het emotionele en het lichamelijke aspect worden gecombineerd. Het is een holistische aanpak.

-  Welke invloed heeft dit gehad op je leven?

In het begin vond ik het niet makkelijk om erover te praten want mensen die weinig weten hierover zijn vaak erg sceptisch. Toch wordt kinesiologie steeds bekender, de mensen beginnen er interesse voor te hebben en stellen vragen. Je kan dus wel zien dat de mensen meer en meer open staan voor alternatieve therapieën.

Persoonlijk heeft het mijn blik op het leven verruimd. Ik heb zo afstand kunnen nemen van de concepten die ik heb meegekregen over gezondheid en welzijn. De kinesiologie heeft mij ook doen inzien hoe goed het lichaam zichzelf kan genezen.

-  Wat is kinesiologie volgens jou?

Het is een middel om het lichaam van stress te bevrijden. Stress is natuurlijk een breed begrip maar we zijn er in ieder geval zeker van dat stress verantwoordelijk is voor heel wat lichamelijke problemen. Er wordt een energetische therapie gebruikt die acupressuur heet. Het lichaam wordt gezien als een middel van biofeedback. Door het lichaam te bewerken, wordt de stress vrijgemaakt uit de cellen, zelfs als de persoon zich die stress niet meer herinnert.

-  Is er volgens jou een verband tussen kinesiologie en voeding?

Voeding maakt inderdaad deel uit van de opleiding. Ik heb mezelf 4 jaar toegelegd op voeding en er zelf al les over gegeven. Een goede voeding is een essentiële factor bij stressbeheer.

-  Voor wie is deze methode geschikt ?

Voor iedereen! Zowel baby’s als oudere mensen kunnen geholpen worden. Zelfs dieren kunnen ermee geholpen worden. Het gaat er eerder om of de mensen open staan voor de methode of er zich mee op hun gemak voelen. Sommigen zullen eerder de voorkeur geven aan een methode die zich baseert op gesprekstherapie.

Er zijn mensen die komen aankloppen met lichamelijke klachten zoals eczeem, oorsuizingen, buikpijn, migraines of leerproblemen… Anderen komen om hun stress te beheersen of om hun sportprestaties te verbeteren.

-  Zie je je werk als een roeping ?

Kinesiologie is perfect in overeenstemming met mijn temperament. Het gaat erom de mensen de controle over hun lichaam terug te geven. Het is eigenlijk het tegenovergestelde van een goeroe. Ik zou me zelfs nooit als een goeroe kunnen zien. Kinesiologie past perfect bij mij.

-  Wat is je beste herinnering als therapeute?

Ik heb veel mooie herinneringen: een chronische tendinitis die op 1 sessie genezen was, een eczeem waarmee het gezicht van een jong meisje vol staat en die na enkele weken genezen is,… Iedere sessie is een avontuur waarbij de geschiedenis van de patiënt centraal staat. Alles wat eruit komt, hoe het verloopt, de band die we scheppen, dat is echt sterk.

-  Wat zijn je doelstellingen voor de komende jaren?

Op niveau van de kennis zou ik graag verder gaan in de studie naar het verband tussen de verschillende aanpakken en therapeutische dimensies. Op niveau van mijn discipline wordt dat vertaald door een samenwerking binnen een multidisciplinair team. Ik zou graag werken in het centrum waar ik omringd ben door andere personen die ik waardeer en die andere benaderingen hebben zoals reflexologie, aromatherapie of nutritherapie. En zelfs samenwerking met een conventionele arts zou mij interesseren!