Ontgiften op je vakantie

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Onze levensmiddelen zitten boordevol bewaringsmiddelen en suikers. Hoog tijd om je lichaam te ontgiften.

We weten allemaal dat onze levensmiddelen vandaag toegevoegde suikers bevatten, bewaarmiddelen en gifstoffen. Als jij je vaak moe en slecht in je vel voelt, is het aangewezen een ontgiftingskuur of detox te volgen.

Als het gaat om het opruimen van lichaamsvreemde stoffen kan je alle stoffen indelen in 2 soorten: wateroplosbare en vetoplosbare stoffen. Wateroplosbare stoffen kan het lichaam in het algemeen makkelijk afvoeren: de nieren halen ze uit het lichaam en je plast ze uit. Vetoplosbare stoffen moeten eerst wat verwerkingsstappen door de lever ondergaan om ze af te voeren.

Ontgiftingskuur

Een ontgiftingskuur is vaak een combinatie van beweging, een dieet en behandelingen om de lever en de nieren in hun werk te ondersteunen. Dat kan je natuurlijk thuis proberen, maar het is veel gemakkelijker (en aangenamer) om een ontgiftingskuur onder begeleiding te volgen.

Enkele regels die een ontgifting in de hand werken.

1. Drink veel water en ontgiftende theesoorten. Laat cola, koffie en alcohol achterwege voor 4, 7 of 10 dagen.

2. Kies voor rijst, verse groenten en vers fruit. Je kan aan je menu vis toevoegen als je moe wordt of kracht nodig hebt. Vlees is uit den boze, net als suikers.

3. Beweeg. Ga veel wandelen en kies voor yoga of qigong.

4. Bij een wellness-instituut kies je voor een ontgiftende massage of een lymphendrainage. Je kan ook naar een accupuncturist stappen om je lever en nieren te steunen in een behandeling.

Ontgiften op vakantie

Maar je kan het jezelf veel gemakkelijker maken door een detox-kuur op vakantie te volgen. Daar word je begeleid door specialisten en leer je andere mensen kennen die een detox-kuur volgen, waardoor jij je gesteund voelt.

Op onze redactie bezochten we het Hotel Post in Bezeau, Oostenrijk en volgden er een vierdaagse ontgiftingskuur. Ondersteund door massages, yoga, qigong en ontgiftende baden is het detox-dieet goed verdraagbaar. De keuken doet bovendien erg zijn best om de eenvoudige rijstgerechten en groenten erg te laten smaken.

Je kan ook even kijken op de website Puurenkuur waar Nederlandse detox-kuren te vinden zijn.