Ontbijt overslaan verhoogt risico op hartziekten

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Mensen die niet ontbijten zouden meer kans hebben op vernauwingen in de bloedvaten, die kunnen leiden tot aderverkalking.

Mensen die niet ontbijten zouden meer kans hebben op vernauwingen in de bloedvaten, die kunnen leiden tot aderverkalking. Het risico op hart- en vaatziekten wordt daarmee vergroot.

Voor de studie keken wetenschappers naar data van meer dan vierduizend Spaanse mannen en vrouwen die tussen de 40 en 54 jaar oud waren. De onderzoekers stelden vast dat mensen die het ontbijt oversloegen of heel licht ontbeten, meer risico’s liepen op gezondheidsproblemen dan de mensen die ’s morgens goed aten. Zo was de kans dat de mannen en vrouwen zonder of met licht ontbijt aderverkalking zouden krijgen 2,5 keer zo groot als bij de mensen die een groot ontbijt tot zich namen.

Gemiddeld genomen waren degenen die hun ontbijt oversloegen ook zwaarder en hadden zij een hogere bloeddruk en hogere cholesterolwaarden. De wetenschappers benadrukken dat de mensen uit de studie die niet ontbeten er gemiddeld toch een ongezonde levensstijl op nahielden.

Uit eerder onderzoek bleek al dat het overslaan van het ontbijt verband houdt met gewichtstoename en hogere cholesterolwaarden.

Bron: nu.nl