Nieuwe dieventruc

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Geld afhalen aan bankautomaat? Opgepast!

Volgens enkele kranten gebruiken dieven een nieuwe methode om mensen te beroven aan bankautomaten. Dat gebeurt op klaarlichte dag, wanneer men alleen geld gaat afhalen.

De dieven zouden zich aan beide kanten van de bankautomaat opstellen en leiden de persoon af, die geld afhaalt, net op het moment dat het geld uit de gleuf komt. Volgens de banken gaat het om een nieuwe tactiek, maar bij de politie zijn er nog geen meldingen bekend.

In Aalst is een slachtoffer bekend waarbij de daders, bij het afleiden, ook het af te halen bedrag veranderde van 100 naar 600 euro.

Enkele veiligheidstips:

- Haal geen geld af bij je eigen bankkantoor. De automaat herkent je kaart en vraagt je code voor de acties. Bij andere automaten wordt de code pas op het einde gevraagd en is het veel moeilijker om zo maar het af te halen bedrag te verhogen en weg te rennen met het geld.

- Haal nooit te veel geld in een keer af.

- Neem alleen geld op bij de automaat als u zich veilig voelt en niet wordt afgeleid. Als je een onveilig gevoel hebt, begin dan luid help te roepen. Dat zal de persoon die je afleidt, doen schrikken. Gebruik zo min mogelijk een buitenautomaat.

- Als mensen te dicht staan als je geld wilt afhalen, vraag hen dan voor te gaan.

- Als degene die voor je staat vraagt om de automaat te testen omdat zijn kaart ingeslikt is, ga hier niet op in.

- Controleer na een transactie of je je eigen bankkaart terug krijgt. Tel je geld niet na op straat.