Nette stoep, veilige straat!

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Wist je dat je door het gemeentereglement verplicht bent om de stoep voor je woning sneeuw- en ijsvrij te houden? Iedereen staat in voor zijn eigen stukje trottoir.

Zorg dus voor een veilige doorgang voor voetgangers. Let wel: veeg geen sneeuw op de openbare weg, want dan hinder je het fietsverkeer!

Wie moet het trottoir voor een appartementsgebouw eigenlijk sneeuwvrij maken? Het zijn de bewoners van de benedenverdieping die instaan voor deze taak. Is het gelijkvloers niet bewoond, dan moeten de bewoners van de eerste verdieping sneeuw ruimen. Soms is er een syndicus of huisbewaarder aangesteld die ook het sneeuwvegen op zich neemt.

Wie met een borstel of sneeuwschep aan de slag gaat, ondervindt al snel dat dit zwaar werk is. Zeker bij een dikke laag sneeuw! Strooizout is een mooi hulpmiddel. Dit dooimiddel zorgt ervoor dat het vriespunt van water wordt verlaagd. Als je preventief zout strooit, kan je de eerste gladheid alvast tegen gaan. Het is dus geen overbodige luxe om een zak strooizout in huis te halen. Je vindt het in de meeste grootwarenhuizen en doe-het-zelfzaken. Denk wel aan het milieu en overdrijf niet met strooizout!