Net over de grens: Thorn, het witte stadje

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Het Nederlandse Thorn is een klein historisch stadje waar de huizen witgeverfd zijn.

In het Nederlandse Midden-Limburg vind je Thorn, een stadje met een uniek verleden. Het is rond 975 gesticht als een benedictinessenklooster en het ontwikkelde zich vanaf de 12de eeuw tot een wereldlijk stift, dit is een kloostergemeenschap waarin de orderegels vrijzinnig werden geïnterpreteerd. Het klooster had al snel een exclusief karakter, doordat de intrede voorbehouden was aan hoogadellijke dames.

In 1794 kwamen de Fransen; de adellijke dames vluchtten weg. Toen kreeg Thorn zijn kenmerkende witte kleur. De Fransen voerden namelijk een belasting in op basis van de omvang van de ramen. De arme bevolking, vaak wonend in grote panden die voordien van rijke lieden waren, kon deze belasting niet betalen. En dus metselden de bewoners de ramen dicht! Om de bouwsporen te verbergen, werden de huizen wit gekalkt.

Door de rust werd Thorn gauw geliefd door kunstenaars. Ook nu nog heeft Thorn een grote aantrekkingskracht. Een bezoek meer dan waard! De kern van Thorn is een beschermd stadsgezicht. Bezienswaardigheden zijn de geplaveide straatjes, de prachtige Abdijkerk en het gemeentemuseum het Land van Thorn. Bezoek ook de Kapel onder de Linden, op zo’n 2 kilometer buiten het historische centrum.

En nog een culinaire tip: je mag er niet vertrekken zonder pannenkoeken gegeten te hebben!


In 2007 werd Thorn met Maasbracht en Heel samengevoegd tot de nieuwe gemeente Maasgouw.