Nagels verzorgen: wat als je ouder wordt?

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

De huid van je handen wordt steeds dunner en daardoor worden aderen beter zichtbaar. Maar ook je nagels zelf veranderen. Ze worden vaak droger en daardoor breekbaar en minder sterk. Bij jongeren zijn de nagels nog volop in ontwikkeling, maar bij ouderen kunnen klachten over de nagels in de loop der jaren toenemen. De huid rondom de nagels is minder veerkrachtig en ook de nagels zelf herstellen minder eenvoudig.

Kalknagel Hoe ouder je wordt hoe groter de kans dat je een schimmel -of kalknagel krijgt. Ongeveer 50% van de mensen boven de 70 jaar heeft er last van. De nagel ontspringt als het ware aan de nagelriem. Dit is een flexibel maar stevig stukje huid dat je vinger met je nagel verbindt. Als hier scheurtjes in ontstaan, dan is je nagel vatbaar voor infecties. Dan kan het gebeuren dat je nagel niet een gezonde doorzichtige kleur heeft, maar een meer gele kleur. Hierbij kan de nagel zelfs wat gaan afbrokkelen. In dit geval is er sprake van een kalknagel.

Ribbels op de nagels Met het ouder worden krijg je soms te maken met kleine nagel- huid- of haarproblemen, waar je voorheen nooit iets van gemerkt hebt. Ribbels kunnen in twee richtingen voorkomen: in verticale vorm en in horizontale vorm. Horizontale ribbels komen slechts zelden voor. Verticale ribbels komen vaak voor en hebben zelden te maken met een gezondheidsprobleem. Meestal is het gewoon een verouderingsproces van de nagels.

Een pedicure of een nagelstudio kan senioren helpen bij de nagelverzorging. Een pedicure richt zich puur de verzorging van voeten en daarmee ook de voetnagels. Een nagelstudio wordt ook wel een manicure genoemd en richt zich met name op de verzorging van de nagels aan de vingers. Hier kun je ook terecht voor een rustgevende verzorging van je handen en je nagels een mooie kleur te geven. Los van klachten, kan het voor senioren ook moeilijker worden om de nagels van een mooie look te voorzien.

Wie goed en gevarieerd eet, krijgt ook genoeg kalk binnen om stevige nagels te kunnen vormen.