Waar of niet waar : Is chocolade een anti-depressivum?

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Als je de volksmond mag geloven, is chocolade een natuurlijk middel dat helpt tegen depressies. Is dit gewoon een goed excuus bedacht door zoetekauwen, of heeft chocolade echt een therapeutisch effect?

Chocolade en passie...

Chocolade bevat heeft wat interessante stoffen. Er zit onder andere fenylethylamine in, een organische verbinding die ook door je eigen lichaam wordt aangemaakt. Meer concreet: je lichaam maakt deze molecule aan wanneer je verliefd bent. Het is ondermeer deze stof die je een euforisch gevoel bezorgt als je verliefd bent.

Chocolade bevat eveneens cafeïne en theobromine. Van beide stoffen is bekend dat ze een stimulerende of opwekkende werking hebben. Verder vind je er nog magnesium en ijzer in, mineralen die ons organisme helpen om te ontspannen.

Op het eerste gezicht kan je aan chocolade dus wel wat therapeutische kwaliteiten toekennen. De concentraties van die werkzame stoffen zijn echter relatief klein. De vermelde effecten zijn wel aanwezig, maar ze zijn zo kortstondig dat je chocolade niet kan inzetten tegen een depressie. Een anti-depressivum moet immers effect hebben op lange termijn.

Een tussendoortje zoals vele andere?

Toch heeft chocolade wel net dat streepje voor op andere tussendoortjes. De beschreven effecten zijn er wel degelijk, zelfs al zijn ze klein en van korte duur.

Bovendien zorgt het eten van chocolade voor de productie van serotonine, een ’feelgood’ stofje in je hersenen. Maar je lichaam maakt deze stof altijd aan als je je aan zoete of vette producten te goed doet.

Door de heerlijke smaak van chocolade, en door de ingebakken associatie met plezier en verwennerij, lijkt een blik op chocolade al voldoende om de aanmaak van endorfines, de bekende ’gelukshormonen’, in gang te zetten!