Muggen - Ken je vijand!

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Muggen zorgen in de zomer en de vroege herfst voor overlast. Met warm weer en wat water in de buurt leggen ze massaal veel eitjes, zodat wij door massaal veel muggen geplaagd worden.

Alles voor de voortplanting!

Muggen prikken omdat ze bloed nodig hebben voor hun voortplanting. Alleen een vrouwelijke mug steekt. Ze kan om de paar dagen nieuwe eitjes leggen, maar ze heeft bloed nodig om eiwitten aan te maken. Bloed vinden is dan ook het levensdoel van de vrouwtjesmug! Per prik neemt ze ongeveer 5 microliter bloed af.

Muggen lokaliseren hun ‘prooien’ door hun uitstoot aan CO2. Dier of mens, dat maakt niet uit, alhoewel sommige muggensoorten een duidelijke voorkeur hebben. Als er verschillende dieren of mensen in de omgeving zijn dan is de geur bepalend. Een vaak gestoken mens zweet meer of heeft in dat zweet een hogere concentratie aan chemische stoffen.

Waarom krijg je een bult?

Terwijl de mug steekt, spuit zij een bloedverdunner onder je huid. Hiermee voorkomt zij dat het bloed tijdens haar maaltijd stolt. Dit anti-stollingsmiddel veroorzaakt een allergische reactie: je krijgt een bult die vervelend jeukt. Hoe meer je aan de bult krabt, hoe meer de bloedverdunner onder de huid verspreid raakt en hoe meer de bult gaat jeuken. Dieren hebben dezelfde reactie als mensen.

Hoe voorkom je muggenbeten?

- Muggen komen veel voor in de buurt van water. Maak je regenton leeg, check of je dakgoten wel goed aflopen, en laat geen laagje water in je plantenbak staan.
- Plaats horren voor ramen en deuren.
- Muggen lijken niet van citroenlucht te houden. Producten met citroengeur kunnen helpen, maar zijn lang niet allemaal even efficiënt.
- Producten die DEET bevatten houden muggen goed op afstand. Je brengt het product aan op je huid en je bent enkele uren beschermd. Opgepast als je met jouw muggenmelk ook kleine kinderen wil beschermen: voor kinderen is slechts een lage concentratie aan DEET toegelaten.
- Er bestaan ook anti-muggentoestellen om in het stopcontact te steken.

Muggenbeten behandelen

Hoe je een muggenbeet behandelt, kan sterk variëren. Meestal verdwijnt de jeuk vanzelf. Je kan eventueel wel iets tegen de jeuk smeren. Muggenbeten die sterk jeuken kunnen met een corticosteroïd zalf worden behandeld. Met een geïnfecteerde beet ga je best bij je huisarts langs. Want als er sprake is van een bacteriële infectie op de beet, dan is een behandeling met antibioticazalf nodig.

In onze contreien houdt het hier meestal wel mee op, maar in tropische gebieden kunnen muggen veel schade aanrichten omdat ze ziekten verspreiden. Denk maar aan malaria en de West-Nijlziekte.

Nog enkele muggenweetjes

- De eitjes komen na twee dagen uit. Een larve zwemt een dag of 8 rond voordat hij verandert in een pop. De pop komt na een dag uit en een nieuwe mug is geboren.
- Zodra een vrouwtjesmug uit haar pop komt gaat ze op zoek naar een mannetje. Met een enkele bevruchting ontvangt ze genoeg zaad om de rest van haar leven voor nageslacht te kunnen zorgen.
- De meeste muggen leven wel maar 2 weken...
- Muggen reizen bijna nooit verder dan 100 meter van hun geboorteplaats.
- Er zijn meer dan 3500 soorten steekmuggen bekend.