Mosselseizoen gaat van start

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Binnenkort gaan we weer met zijn allen aan de slag met de schaaldieren, uien, selder, wortelen, kruiden en andere ingrediënten naar keuze. Mosselfans zetten hun grootste kookpotten al klaar!

Het startschot voor het mosselseizoen 2011 wordt op 13 juli in het Nederlandse Yerseke gegeven. (Oorspronkelijk werd 5 juli gekozen, maar de start is uitgesteld.) Op een gezamenlijke persdag presenteert de hele Zeeuwse mosselsector de nieuwe mosselen van het seizoen.

Het mosselseizoen opent traditioneel in de loop van juli en loopt tot april. In mei, juni en ook begin juli zijn er geen verse mosselen te verkrijgen. Dat is de periode dat ze zich voortplanten.

Het is van belang mosselen na aankoop koel te bewaren. Bewaar de mosselen nooit in een bak met water en zout, maar altijd onderin de koelkast. De verpakkingen zijn tegenwoordig lekvrij en voorzien van een houdbaarheidsdatum.

Spoel voor het koken de mosselen goed af en gooi kapotte mosselen weg. Ook mosselen die duidelijk openstaan doe je best weg. Als ze slechts licht openstaan is dit niet nodig: tegenwoordig blijven de mosselen in de lekvrije verpakkingen allemaal licht openstaan en sluiten zich pas na enkele minuten. Dit komt omdat de mossel ontspannen is in de ’beschermde’ omgeving binnen de verpakking.

Voor de bereiding mag je je inspiratie de vrije loop laten gaan: met een glas witte wijn, met tomatensaus, met room en mosterd of met room en curry, het kan allemaal!