Moet je opeens ’s nachts naar het WC?

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Als je ouder wordt, moet je ’s nachts vaker naar het toilet. Hoe komt dat toch?

’s Nachts wakker worden omdat je naar het toilet moet, iedereen maakt het wel eens mee, maar als je ouder wordt heb je er meer last van. Veel vijftigplussers moeten ten minste eenmaal per nacht opstaan om te plassen. Hoe komt dat toch?

Japanse wetenschappers ontdekten dat de verstoorde werking van een eiwit de blaas doet geloven dat ze vol is. Het gaat om de zogenoemde connexin43-proteïne, die deel uitmaakt van een reeks eiwitten die de biologische klok reguleren. Als je vast slaapt, dan produceert een gezonde mens minder urine van de nieren dan overdag en egelijkertijd wordt er ’s nachts meer urine gestockeerd.

Maar wanneer er minder connexin43 in het lichaam aanwezig is, worden de zachte spieren van de blaas overgevoelig voor signalen van de hersenen, die het gevoel geven dat onze blaas ’vol’ is. En dat zou vooral het geval zijn bij oudere mensen.

Wat kun je doen?

Als je ’s nachts moet plassen en voortdurend moe bent vanwege een slechte nachtrust, wordt het tijd om naar de huisarts te gaan.

Je kunt beginnen om vlak voor het slapengaan niets meer te eten of te drinken. Ook is het raadzaam om in de avond minder alcohol te drinken. Alcohol remt de productie van het nodige eiwit. Het is wel belangrijk dat je je normale vochtinname overdag op peil houdt.