Voorkom maagkanker, eet minder zout

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Een studie van het World Cancer Research Fund (Verenigd Koninkrijk) toont aan dat één op de zeven gevallen van maagkanker kan worden vermeden door minder zout te eten.

Jaarlijks krijgen 2 à 3000 mensen maagkanker. Helaas wordt de kanker pas in laat stadium ontdekt door de vage symptomen in de aanvangsfase. Daardoor is de overlevingskans quasi onbestaande. Te veel zout in de maag werkt als een ’bijtende stof’ en kan het slijmvlies van de maag aantasten.

In ons land ligt de consumptie van zout veel hoger dan bij onze buren. De gemiddelde Belg speelt dagelijks 12 gram zout naar binnen, terwijl de dagelijks aanbevolen hoeveelheid ergens tussen de 5 en de 6 gram ligt. 3/4 van onze zoutopname gebeurt via kant-en-klare maaltijden en bereidingen, terwijl die vaak niet eens zo zout smaken. Dit noemt men het ’verborgen zout’.

Niet alleen verhoogt zout de kans op maagkanker, het zorgt ook voor een hoger risico op hart- en vaatziekten. De FOD Volksgezondheid lanceerde daarom eerder al de informatiecampagne ’Stop het zout’ om op die manier de zoutproblematiek aan te pakken.

Bron: Het Nieuwsblad