Mijn schoonzoon slaat mijn dochter...

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

En natuurlijk wil jij helpen. Maar hoe?

Wanneer er geweld plaatsvindt in een relatie, kan dit gevolgen hebben voor het hele gezin. Je dochter (of kleinkinderen) zien leven in een gewelddadige relatie is extreem zwaar en kan allerlei emoties veroorzaken, zoals wrok, schuldgevoel, angst, verdriet en woede. Het kan bijzonder moeilijk zijn als er kleine kinderen in de relatie leven. Als grootouder wil je dan meteen ingrijpen...

De relatie te verlaten lijkt misschien de beste beslissing, maar vaak heeft een slachtoffer veel redenen om in een geweldadige relatie te blijven. Omdat een persoon die gewelddadig is, alles zal doen om zijn of haar macht en controle in de relatie te behouden, weten we dat vertrek ook een gevaarlijke tijd voor een slachtoffer kan zijn. Weggaan kan iets zijn waar je als grootouder misschien naartoe wil gaan en naartoe werken met je dochter, maar in de tussentijd is het belangrijk om je te concentreren op het zo veilig mogelijk blijven en goed voor je dochter en haar kinderen te zorgen.

Wat kun je doen om te helpen als grootouder?

Als er kinderen in het spel zijn, moeten zij vooral weten dat het geweld nooit hun schuld is en dat het nooit de schuld van het slachtoffer is. De keuze om geweld te gebruiken ligt bij 1 persoon; alleen zij zijn verantwoordelijk voor hun gedrag, en alleen zij kunnen het veranderen. Een kind kan zijn ouder (s) ook niet "redden", net zo min als jij dat kan. Het is normaal om veel tijd en energie te spenderen aan het zoeken naar een manier om iets te repareren dat zoveel pijn veroorzaakt, maar de kleinkinderen en jijzelf verdienen het niet om onder dit soort druk te staan.

1. Bied een liefdevolle schouder

Het is moeilijk om te weten wat je in situaties als deze moet doen, maar wat veel slachtoffers het meest nodig hebben is ondersteuning zonder dat iemand hen vertelt wat ze zouden moeten doen.

Het vinden van manieren om alleen met je dochter tijd door te brengen - zoals samen naar een film kijken, naar de lunch gaan of samen een activiteit doen - kan je de kans geven om veilig te praten en hen laten weten dat je van ze houdt. Laat hen weten dat jij je zorgen maakt en dat zij het niet verdienen om slecht behandeld te worden. Stuur ze liefdevolle teksten of e-mails, of bel hen om te zeggen dat je aan ze denkt en dat je van ze houdt. (Direct communiceren over het misbruik, vooral via tekst of e-mail, is niet veilig.)

Zorg ervoor dat je dochter de nummers van een hulplijn voor huishoudelijk geweld kent. Het is echter aan haar om hen te contacteren.

2. Moedig zelfzorg aan

Met zelfzorg bedoelen we goed voor jezelf zorgen op een manier die goed voor je voelt, je welzijn ondersteunt en je troost biedt. Mensen die geweld ervaren, doen vaak geen zelfzorg omdat ze het gevoel krijgen dat ze geen liefde of zorg verdienen. Het is normaal om onszelf uit het oog te verliezen als we te maken hebben met zeer stressvolle en enge situaties.

Geef haar als verjaardagscadeau een massage cadeau, of een dagje samen in de spa. Ga naar de film, of uit eten. Schenk haar een uurtje bij de kapper of een schoonheidsinstituut.

3. Maak samen een veiligheidsplan

Een veiligheidsplan is een persoonlijk plan met manieren om veilig te blijven in een gewelddadige relatie (ook als je dochter niet uit de relatie wil stappen), maar ook als ze van plan is om te vertrekken of nadat iemand is vertrokken. Als er kleinkinderen zijn die open met je over het geweld praten, maak dan ook een veiligheidplan met hen.

Veiligheidsplanning gaat over hoe om te gaan met emoties, over vrienden en familie die je als vertrouwenspersoon kan gebruiken, eventuele juridische stappen die ondernomen worden en zo meer. Organisaties die zich bezighouden met geweld in het gezin zijn altijd bereid hierbij te helpen. Zorg er wel voor dat je hen contacteert zonder dat de gewelddadige ouder dat ontdekken kan, uit veiligheidsoverwegingen.