Mijn pensioen in Spanje

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Zon verzekerd in de zomer, een zacht klimaat in de winter. Spanje is een land dat een grote aantrekkingskracht heeft op gepensioneerden.

Veel Belgen die met pensioen zijn gegaan, hebben het erg naar hun zin op Costa Blanca, waar ondertussen een hele gemeenschap van Belgische gepensioneerden is gegroeid. Wij zijn daar gaan praten met Rita en Jacques, die zich 5 jaar geleden definitief in Spanje gevestigd hebben. Ze hebben tot nu toe nog geen minuut spijt gehad van hun keuze en hebben ons wat tips meegegeven voor onze lezers die een verhuis naar Spanje eventueel overwegen.

Het ideale klimaat

Zachte temperaturen in de winter, niet te heet in de zomer, het klimaat op Costa Blanca lijkt wel ideaal. “Het klimaat was voor ons de belangrijkste reden om naaar hier te komen” zegt Rita. “Ik kwam hier regelmatig op vakantie met mijn ouders toen ik jong was en zodra we op pensioen zijn gegaan, hebben mijn man en ik beslist om België te verlaten om ons in een dorpje aan zee te vestigen.” »

Rita en haar echtgenoot zijn zeker niet de enige Belgen die zich hebben laten verleiden door de charmes van Spanje. «Op Costa Blanca wonen ongeveer 8.000 à 10.000 Belgen. Sommigen wonen hier definitief zoals wij maar er zijn er ook veel die hier enkel van oktober tot april verblijven om van de zachte winter te genieten. »

Administratieve voordelen

De administratieve rompslomp om van België naar Spanje te verhuizen, valt reuzemee. « Het is niet moeilijker dan van gemeente te veranderen in België. ! » verzekert Rita ons.

Stap 1: de verkoop van je huis in België en uitschrijving als inwoner van je huidige gemeente. Stap 2: Inschrijving bij het Belgisch consulaat in Spanje om officieel als Spaanse inwoner erkend te worden.

Klein pluspunt: in Spanje betaal je iets minder belastingen dan in België. « Het is inderdaad een beetje voordeliger maar toch niet zo voordelig om België daarvoor te verlaten! » waarschuwt Rita. Als je een pensioen trekt in België, zal je trouwens toch hier een deel van je belastingen moeten betalen.

Is het leven goedkoper in Spanje?

In het algemeen liggen de prijzen in Spanje inderdaad iets lager. « In kleine restaurants kan je lekker en voordelig eten en ook groenten en fruit zijn hier goedkoper. Melkproducten zijn hier wel duurder », zegt Rita.

Gezondheidszorg

Om te genieten van gezondheidszorg zijn er 2 mogelijkheden:
- Je kan instappen in het Spaans openbaar systeem, dat volledig gratis is maar dat je niet de keuze laat zelf je arts te kiezen. De wachtlijsten zijn ook lang dus het systeem heeft zo wel zijn nadelen.
- Je kan een privéverzekering afsluiten. In dat geval kan je zelf je arts kiezen en heb je ook automatisch recht op een tolk in het ziekenhuis. De geneesmiddelen blijven gratis.

Huisvesting

Rita en Jacques hebben een huis gekocht toen ze in Costa Blanca kwamen wonen. « Het was niet erg moeilijk om een woning te vinden. Het is, zoals overal trouwens, wel belangrijk om goed na te gaan of het agentschap waarmee je in zee gaat betrouwbaar is. »

De prijzen aan de kust liggen wel hoog maar zodra je in een klein dorpje gaat op enkele kilometers van de kust, zie je de prijzen al snel dalen. Niet iedereen ziet het trouwens zitten om een woning te kopen en op de huurmarkt zijn er ook veel beschikbaarheden.

Het Spaanse levensritme

Na 5 jaar in Spanje, hebben Rita en Jacques zich aangepast aan het Spaanse levensritme. “We eten nu ook om 14u en om 21u en we hebben ons aangepast aan de mentaliteit. Alles is hier nu eenmaal trager maar dat zie ik niet als een nadeel. », lacht Rita.

Het koppel spreekt ondertussen ook vloeiend Spaans. « Ik kon mijn plan al trekken voor we hier kwamen wonene maar mijn man heeft hier lessen gevolgd. Het was gratis en hij heeft het erg snel onder de knie gekregen. » « We hebben ondertussen ook een nieuw sociaal netwerk opgebouwd hier. We hebben goede contacten met Spanjaarden maar we hebben ook veel Belgische vrienden en vrienden van andere nationaliteiten die hier zijn komen wonen. »

Er zijn op Costa Blanca heel wat verenigingen die Belgen samenbrengen en activiteiten, wandelingen, uitstapjes, leuke avondjes organiseren. Rita is voorzitster van de vereniging Amistades Belgas de Levante waar zo’n 300 Belgen bij zijn aangesloten.

En je familie in België?

Volgens Rita is het echt niet zo dat je je volledig isoleert van je familie: « Van België naar Spanje reizen of terug duurt echt niet lang en het is altijd mogelijk om goedkope vluchten te boeken. Kinderen en kleinkinderen kunnen zo ook makkelijk zelf naar Spanje komen. Om te bellen, biedt internet nu vele mogelijkheden en bestaan er ook interessante abonnementen zoals “Europa” waarbij je 5 euro per maand betaalt om dagelijks 15 minuten te bellen.

Nog enkele tips

- Als je overweegt je definitief in Spanje te komen vestigen, neem dan rustig de tijd om er zeker van te zijn dat het echt iets voor jou is. Kom eerst eens voor een paar maanden om de streek en de cultuur beter te leren kennen.
- Als je beslist hebt om hier te komen wonen en je wil iets kopen, zorg er dan voor dat je zaken doet met een goed agentschap, doe beroep op een notaris en ga steeds goed na of alles in orde is.
- Spanje, dat is 85% voordelen! « Ik heb nog nooit iemand ontmoet die spijt heeft gekregen van zijn keuze en terug naar België is gegaan! »