Mijn moestuin op mijn balkon

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

U hebt niet per sé veel plaats nodig om een moestuin in te richten op uw balkon: enkele bakken volstaan. Uw oogst zal u waarschijnlijk geen dagelijkse portie groenten bezorgen, maar u zal wel af en toe kunnen genieten van uw zelfgekweekte salade of kerstomaten bij het aperitief!

De juiste plant

Het heeft geen zin om op uw balkon koste wat het wil groenten te kweken die al een bijzondere zorg vergen in een gewone tuin. Kies eerder voor gemakkelijk te kweken groenten die snel groeien. Zorg ervoor dat ze niet te groot zijn en niet te veel plaats innemen.

Ideale soorten: slasoorten, radijzen, kerstomaten, aardbeien.

Wist u dat… er verschillende dwergsoorten bestaan voor het kweken in potten?

De juiste plaats

- Uw balkon is naar het oosten of het noorden gericht: overdag is er dus weinig zon. Plant radijzen, snijbieten en slasoorten: deze planten gedijen immers niet in grote hitte.
- Uw balkon is naar het zuiden gericht: er is dus veel zon. De ideale plaats dus voor mediterrane groenten: tomaten, paprika’s, courgettes, aubergines...
- Uw balkon is naar het westen gericht: u kunt er groenten planten die niet al te veel zonlicht nodig hebben, zoals wortelen of bieten.

De plantenhouders

Potten, bakken, ophangsystemen of jardinières: aan u de keuze. Het omhulsel moet wel waterdicht zijn en voldoende diep om de planten te laten groeien: voorzie 20 à 30 centimeter. Sommige muren kunnen trouwens ook als steun dienen voor klimplanten (tomaten, courgettes, bonen) met behulp van een traliewerk.

Tip: sommige bakken hebben handvatten waardoor ze makkelijker verplaatst kunnen worden.

Het materiaal van de plantenhouder

Aan u de keuze: lichte omhulsels in hout of plastic of zwaardere in terracotta, metaal, beton. Terracotta is een poreus materiaal waardoor de mengeling kan ademen en een deel van de vochtigheid kan absorberen. Plastic of hout zijn stevige materialen. Vaak zijn ze niet dik, waardoor ze zeer snel de warmte doorgeven aan de inhoud van de pot of bak.

Tip: donkere materialen absorberen sneller warmte en hun inhoud droogt dus sneller.

Een praktische plantenhouder: afvoer en wieltjes

Voor u de teelaarde in de pot giet, moet u een afvoer voorzien voor het water: 

- Ofwel gebruikt u hiervoor een fles. Boor een gaatje op twee centimeter boven de bodem van de bak of pot. Steek een buisje door de opening en verbind het buisje met een omgekeerde plastic fles. Die fles vangt het overtollige water op. Boven die 2 centimeter, blijft de aarde vochtig zonder evenwel doornat te zijn. 

- Ofwel boort u gaatjes in de bodem van uw bakken op een afstand van 10 cm van elkaar. Voor de verluchting kunt u de wanden doorboren en ze daarna bedekken met piepschuimbladen om de teelaarde bijeen te houden.

Tip: de wieltjes vergemakkelijken het verplaatsen van de soms zeer zware bakken en het opvangen van het sproeiwater in het schoteltje onder de bak. U kunt vrij makkelijk zelf wieltjes monteren onder uw houten bakken.

De teelaarde

Teelaarde is samengesteld uit organisch materiaal dat de vochtigheid goed vasthoudt. Om te vermijden dat de aarde te nat wordt, moet u ervoor zorgen dat het water gedraineerd wordt. Bedek de bodem van de bak met een 4 à 5 cm dikke drainerende laag van stenen, grint of kleibolletjes. Voor u de teelaarde in de bak giet, legt u bovenop deze laag een lucht- en waterdoorlatende folie, jute bijvoorbeeld.

Aarde is zwaar om te verplaatsen! Voorzie daarom een in de handel verkrijgbaar, kant-en-klaar mengsel van teelaarde, dat lichter is. De samenstelling van die mengeling beïnvloedt het kweken: voor groenten moet de mengeling klei en compost bevatten.

Tip: maak uw eigen teelaarde! Het recept: aarde uit een moestuin en perliet of parelsteen, een vulkanisch gesteente in de vorm van kleine, witte bolletjes. Deze mengeling maakt u best beneden uw flat of pand klaar!

Onderhoud: bemesten, besproeien, schoonmaken

Aanbevolen meststoffen: hoornschilfers, natuurlijk fosfaat, organisch kaliumcarbonaat, meststoffen met algen en brandnetelmest, stimulatoren. Meststoffen kunnen eventueel het effect van doping hebben op de groei van uw planten. Kies daarom voor een meststof met een trage afgifte.

Wist u dat… er vloeibare meststoffen bestaan die door verstuiving aangebracht worden?

Tip: het water opvangen! Plaats onderaan de afvoerpijp van de dakgoot een recipiënt die het regenwater opvangt en afleidt naar een grote emmer. Wanneer de schoteltjes onder uw planten vol zijn, giet u het water in een emmer en hergebruikt u het bij een volgende besproeiing.