Mijn huis ruikt onfris

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

Wat kan je doen als er een geurtje in je huis (of dat van je ouders) hangt?

Hoe kan ik de luchtkwaliteit in mijn huis verbeteren?

Ook al bestaat er geen algemeen aanvaarde definitie van luchtkwaliteit binnenshuis, toch is het belangrijk om even stil te staan bij dit concept. Zo moet je trachten te begrijpen hoe bepaalde rondzwevende en verontreinigende deeltjes in jouw huis jouw gezondheid kunnen beïnvloeden. Het doet er eigenlijk niet toe of je al dan niet last hebt van bepaalde allergische reacties in vergelijking met jouw medebewoners. De luchtkwaliteit van jouw leefplaats verbeteren dient namelijk altijd een prioriteit te zijn.En het helpt je meteen van vieze geurtjes af!

- De eerste tip die we je mee willen geven wanneer het aankomt op het creëren van de juiste luchtkwaliteit is het voorkomen van vervelende geurtjes. Of beter nog, voorkom de oorzaak ervan. Vervelende geuren ontstaan wanneer vuil zich ophoopt. Dit kan in de keuken zijn, wanneer vuil of voedselresten zich verzamelen op plekken waar je niet makkelijk bij komt. In de badkamer kunnen ook nare geurtjes ontstaan, dit kan gebeuren wanneer de lucht te lang ’stil blijft staan’. Een goed luchtcirculatie is daarbij nodig. Goed verluchten is een eerste vereiste. Open de ramen in je huis elke dag (ook in de winter) voor minstens 10 minuten.

- Tabaksrook blijft de grootste vervuiler in huis. Maar ook gasfornuizen, geisers zonder afvoer en allesbranders brengen schadelijke stoffen binnen,net als bepaalde bouwmaterialen, verf, nieuwe meubelen, decoratie en schoonmaakmiddelen. Het gebruik van verven met weinig uitstoot en vernissen op waterbasis is ondertussen al wat ingeburgerd. Gebruik minder producten waarin solventen zitten (detergenten, lakken, ...).

- Gebruik geen spuitbussen. Alhoewel ze geen CFK’s meer bevatten, zitten er nog steeds andere vervuilende chemische stoffen in. Bovendien kunnen ze niet gerecycleerd worden.

- Wist je bijvoorbeeld dat bij het gebruik van gewone spaanplaten of MDF-platen heel wat schadelijke gassen vrijkomen? Wie weinig platen nodig heeft, gebruikt daarom beter gewoon hout, multiplex of OSB-platen. Ook isoleren doe je beter volgens de regels van de kunst, want op plaatsen waar de isolatie onderbroken wordt, kan er schimmel ontstaan op de muren.

- Planten zijn een natuurlijke en efficiënte manier om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren. Ze zetten CO2 om in zuurstof en regelen het vochtgehalte in huis. Het zijn natuurlijke luchtverfrissers die voor de nodige zuurstof zorgen in de kamer waar u werkt, eet, of televisie kijkt.

De Vlaamse overheid heeft hierover een interessante brochure gemaakt: ’Gezond wonen? Bouw of verbouw gezond’. Zeker wie bouw- of verbouwplannen heeft, vindt in de brochure nuttige informatie over ventilatie, materiaal- en productkeuze, toestellen, licht...