Mijn afslankingsdag!

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

De avond ervoor, voor het slapengaan

Ik neem een kommetje waar ik 1 soeplepel lijnzaad in doe, 1 soeplepel gepeld hennepzaad, een tiental rozijnen en 3 soeplepels dikke havermoutvlokken. Ik overgiet alles met bronwater. Het water moet net boven de zaadjes komen. Het is niet de bedoeling dat de zaadjes gaan zwemmen in het kommetje!

‘s Ochtends

Mijn bereiding is vaster geworden, gelatineachtig. Als dat niet het geval is, giet ik het teveel aan water weg. Ik voeg 4 soeplepels biosojayoghurt toe en eventueel een halve appel die in stukjes gesneden is. Ik meng alles en geniet van m’n bereiding.

Dit ontbijt is rijk aan poly-onverzadigde vetzuren van de omega 3-familie (lijn- en hennepzaad), eiwitten (havermoutvlokken en soja), antioxydanten (rozijnen en eventueel appel) en isoflavonen (soja). Het geeft me een voldaan gevoel dat de hele voormiddag duurt en voorziet me van voedingsstoffen. Lijnzaad is trouwens ook gekend voor zijn regelende werking van de darmtransit.

‘s Middags

Ik begin met rauwkost, zeker als het gerecht geen groenten bevat: groene salade, een wortel, venkel, radijzen... Rauwe voedingswaren zorgen voor de nodige enzymen, vitamines, mineralen, chlorofyl en andere essentiële elementen. Bovendien beschermen ze mijn lichaam tegen de schadelijke effecten van het koken. Daarna zorg ik voor voldoende dierlijke eiwitten (vlees, vis, gevogelte, eieren) en groenten, bij voorkeur groene want deze maaltijd is arm aan koolhydraten!

Recept: kabeljauwhaasje met kerriekruiden

- Laat een kabeljauwhaasje van 150g een tiental minuten stoomgaren.
- Bedek de vis met een mengeling van de volgende kruiden en specerijen die met 1 soeplepel extra vierge olijfolie gebonden worden: 1 koffielepel fijngehakte peterselie, 1 koffielepel fijngehakte koriander, 1 fijngehakt muntblaadje, een snufje biokerrie, fleur de sel en zwarte biopeper. 

- Opdienen met een groenteslaatje of een salade (veldsla, ontkiemde zaadjes, sla, eikenbladsla...).

‘s Avonds

Aangezien koolhydraten de toevoer van tryptofaan bevorderen, de voorloper van serotonine (ontspanningshormoon) in de hersenen, kies ik voor een maaltijd op basis van volle granen. Ik combineer die niet met dierlijke eiwitten zodat de spijsvertering gemakkelijker verloopt.

Recept: taboulé van quinoa met Aziatische smaken

- 1 kopje ontkiemde quinoa (Peruaanse rijst) die minstens 12 uur in zuiver water geweekt heeft. Daarna wordt de rijst goed gespoeld en gedurende enkele minuten gestoomkookt. 

- Hier voeg ik 2 soeplepels sesamolie aan toe, een beetje tamari (of ‘fleur de sel’), fijngesneden koriander, fijngehakte bieslook, fijngesneden groene ui, enkele blokjes groene citroen, een beetje fijngehakte gember, eventueel een beetje geperste look...
- 
 Voor een meer mediterrane smaak, voeg ik fijngeknipte droge tomaten toe aan de quinoa, gehakte koriander, zwarte olijven, rucola en overgiet ik alles met een beetje olijfolie.

Lees ook het artikel “Vermageren zonder honger te hebben”.

Meer weten

- www.voedingscentrum.nl
- Wat is nu gezond?, Katan M.B., uitgeverij Bert Bakker
- Gezond eten voor senioren, Georgie Dom, Consumentenbond
- Gezond eten, Sonja Kimpen, Standaard Uitgeverij