Midlifecrisis?

Erover praten op het forum Uitprinten Stuur naar een vriend

"Ik was 54 jaar, we waren 27 jaar getrouwd en ik was zeker niet ongelukkig maar ook niet gelukkig. Thuis liep alles zijn gewone gang maar de routine maakte het allemaal een beetje saai. We kenden mekaar zo goed dat we mekaar begrepen zonder iets te zeggen. Op seksueel vlak was er ook niet veel spanning meer te bespeuren want de vermoeidheid en de routine hadden ook in bed hun invloed. We hebben geprobeerd de sleur wat te doorbreken maar zonder veel succes...

Op kantoor moest ik met een jonge collega aan een dossier werken. Zij werkte al een paar maanden bij ons maar ik moet toegeven dat ik haar nooit had opgemerkt. Ze was sympathiek, vrolijk, mooi... In het begin was zij voor mij een collega zoals een andere, alleen was ze aangenamer om naar te kijken. Na een tijdje begon ik mezelf door haar ogen te zien. De verleider in mij kwam terug naar boven, ik werd terug grappig, wilde uitblinken in dat dossier om indruk te maken. In alles wat ik deed, was ik gedreven door het beeld dat zij van me had. Ik was geen 54 jaar meer, ik voelde me weer jong.

Voor ik besefte wat er gebeurde, was die jonge collega mijn minnares, hadden we geheime afspraakjes, presteerde ik zogezegd meer en meer overuren, probeerde ik haar zelfs te bellen als ik thuis was... Ik voelde mij verliefd, wilde op sommige momenten mijn vrouw verlaten en zo dat saaie leven achter mij te laten,...

Op een morgen, bij het ontbijt, heb ik alles opgebiecht aan mijn vrouw. Wij hebben samen gehuild en proberen te begrijpen wat er was misgelopen. En het is op dat moment dat ik terug de kwaliteiten van mijn vrouw zag: zij had begrip, luisterde naar mij,... en na 30 jaar, heb ik plots begrepen dat ik niet verliefd was op die jonge collega maar op het beeld dat zij van mij had.

Mijn echtgenote heeft echt geweldig gereageerd (maar hoe had ik daaraan kunnen twijfelen?)! We hebben veel gepraat, ik heb haar uitgelegd wat er voor mij scheelde aan ons leven, zij heeft hetzelfde gedaan en we hebben ons aangepast: we zijn meer gaan reizen, regelmatig met ons tweetjes gaan eten, hebben ook wat tijd genomen voor onszelf. We hebben mekaar beloofd nooit meer zo lang te wachten om te zeggen wat er op onze lever ligt. We zullen mijn avontuur waarschijnlijk nooit vergeten maar in ieder geval heeft het mij toegelaten mijn relatie te redden.

Georges, 66 jaar

Midlifecrisis: de oorzaken

Een man die de 50 nadert, blikt terug op zijn jeugd, denkt na over wat er in zijn leven ontbreekt, denkt aan wat hij niet doet maar wel graag zou willen doen. Vaak zit hij in een relatie waarin de routine de overhand heeft genomen want er zijn verrassingen meer, de pit is eruit en het veilig gevoel wordt verstikkend.

Veel mannen willen graag erkend worden maar hun vrouw gaat ervan uit dat hun lange relatie voldoende bewijs levert voor hun liefde. Vele vrouwen zitten op die leeftijd trouwens minder goed in hun vel en vinden zich minder aantrekkelijk.

Op een dag lopen ze dan een jongere vrouw tegen het lijf die hen wel de erkenning geeft waar ze zo naar verlangen. En dan begint het: ze voelen zich terug jong en ze willen terug volop genieten van het leven.

Midlifecrisis

Men denkt verliefd te zijn maar het is eerder een onbewuste manier om zijn ego te strelen of om zijn eigenbeeld op te krikken. Eens men dan echt voor de relatie gaat, blijkt die relatie toch teleurstellend te zijn: het leeftijdsverschil begint uiteindelijk parten te spelen. Gezien de afspraakjes niet meer in het geniep plaatsvinden, is het niet meer zo spannend.

En dan volgt de teleurstelling, de spijt, het gemis van de ex bij wie het uiteindelijk zo slecht nog niet was. In vele gevallen gaan ze dan opnieuw spreken met hun ex. Soms staat die er open voor opnieuw te praten, soms is het te laat.

Midlifecrisis: hoe reageren?

Alle koppels krijgen natuurlijk niet af te rekenen met een midlifecrisis. Als je er als koppel wel doormoet, is het niet altijd mogelijk om de relatie terug op de goede weg te krijgen. Ons motto is dus: beter voorkomen dan genezen!

Ondanks een drukke agenda, het werk, de kinderen, is het belangrijk om aandacht te blijven hechten aan het leven als koppel en tijd te nemen voor elkaar.

Dames, vergeet niet te herhalen dat jullie fier zijn op jullie man. Heren, vergeet niet aan jullie vrouw te zeggen dat ze nog steeds mooi en aantrekkelijk is. En vergeet vooral niet te praten...